x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflația a scăzut, nu şi dobânzile. Mugur Isărescu: Anul acesta este exclus

Inflația a scăzut, nu şi dobânzile. Mugur Isărescu: Anul acesta este exclus

de Redacția Jurnalul    |    15 Aug 2023   •   11:00
Inflația a scăzut, nu şi dobânzile. Mugur Isărescu: Anul acesta este exclus
Sursa foto: Lucian Alecu

Inflaţia a ajuns la 9,4%, sub pragul psihologic de 10%, în iulie 2023, de la un vârf de aproape 17% în 2022. Întrebarea-cheie rămâne: când vor scădea şi dobânzile, care au crescut tocmai pentru că inflaţia urcă.

Inflaţia a scăzut la sub 10% în iunie 2023, prima scădere sub două cifre de la începutul lui 2022, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Când inflaţia creşte, dobânzile cresc, aşa spune teoria economică pusă în practică de toate băncile centrale din lume. Acum însă, că inflaţia scade, când vor scădea dobânzile, se întreabă Ziarul Financiar.

Nu prea curând, spun analiştii financiari dar şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Ţinta este ca inflaţia să ajungă sub rata dobânzilor, cum este acum în SUA.

„Ce observ eu, inclusiv în zona euro, este că trebuie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii. Vom începe să coborâm dobânzile în măsura în care vedem că inflaţia vine în mod clar în jos, sub dobânda de politică monetară. Anul acesta este exclus”, spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Aurelian Dochia, analist financiar, este, de asemenea, de părere că ratele dobânzilor nu vor scădea în acest an: „Nu cred că rata dobânzii de politică monetară va scădea până la finalul anului, dar sunt mai multe evoluţii de luat în seamă. Ceea ce vedem acum în inflaţie nu este sub controlul autorităţilor naţionale, cum ar fi creşterile de preţuri la energie pe pieţele internaţionale”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: infletie dobanda mugur isarescu