x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflaţie - Se umflă euro, scade bursa

Inflaţie - Se umflă euro, scade bursa

de Vali Blanaru    |    13 Noi 2007   •   00:00
Inflaţie - Se umflă euro, scade bursa
Sursa foto: MARIN RAICA/

Moneda naţională a inregistrat ieri cea mai scăzută cotaţie, de 3,4414 lei/euro, influenţată de nivelul ridicat al inflaţiei şi de creşterea de valută din partea investitorilor. Şi principalele acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut puternic ieri după-amiază, tonul dăndu-l vedeta de mai acum jumătate de an, Transelectrica. Analiştii opinează că piaţa de capital romănească resimte şi crizele de la bursele asiatice.Â


Moneda naţională a inregistrat ieri cea mai scăzută cotaţie din anul acesta, de 3,4414 lei/euro, influenţată de nivelul ridicat al inflaţiei şi creşterea de valută din partea investitorilor.

Moneda naţională şi-a continuat deprecierea faţă de euro, cursul de referinţă anunţat ieri de Banca Naţională a Romăniei (BNR), de 3,4414 lei/euro, situăndu-se la cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimele 12 luni. La 29 noiembrie 2006, BNR a anunţat o rată de referinţă de 3,4625 lei/euro.


MOTIVE. Factorii care au influenţat rata de schimb in prima parte a zilei au fost nivelul ridicat al inflaţiei şi cererea mare de valută din partea străinilor. Inflaţia anuală a urcat după zece luni la 6,84%, nivelul maxim atins din luna iunie a anului trecut, cu o rată inaltă de creştere a preţurilor de consum şi in luna octombrie, de 0,97%, in principal din cauza scumpirilor la alimente, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Comparativ cu decembrie 2006, preţurile de consum au consemnat o creştere de 4,91%, aproape de limita intervalului ţintit de BNR pentru acest an, cu o majorare de 6,9% la alimente şi 6,5% la servicii, in timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,57%. Principalele acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti au căzut ieri după-amiază cu procente semnificative, aparent fără o explicaţie directă. Tonul a fost dat de Transelectrica, care la ora 14:00 avea o cotaţie in scădere cu 11%, ca urmare a unor rezultate financiare slabe. Au urmat BRD, care au scăzut cu 4,47% inainte anunţării rezultatelor financiare pe primele nouă luni. Ulterior, BRD a anunţat profituri nete de 682 de milioane de lei (207 milioane de euro), in creştere cu 43% faţă de rezultatul obţinut in primele trei trimestre de anul trecut. Şi acţiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat scăderi. Evoluţia bursei a fost provocată de un investitor străin, speriat de evoluţiile financiare internaţionale. Duminică noapte, bursele din Asia au inregistrat şi ele scăderi masive, după ce vineri bursa de la New York a incheiat o săptămănă foarte proastă.


×
Subiecte în articol: economic