x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    05 Feb 2008   •   00:00
Info
Sursa foto: Christian Silva/

5 februarie 2008: Ministerul Agriculturii a demarat procedurile de alegere a băncilor care vor gestiona fondurile Uniunii Europene destinate sectorului agricol din România pentru perioada 2008-2011.

INVESTIŢIE. Renault va investi 300 de milioane de euro în 2008 şi 2009 la Uzina Dacia de pe platforma de la Mioveni. Inves­­ti­ţiile se vor concentra pentru creş­te­rea capacităţii de producţie şi activităţile de cercetare-dezvol­ta­re a modelului Logan. Producţia Dacia va urca de la 350.000 de uni­tăţi pe an la 400.000 de automobile. În a doua jumătate a acestui an Dacia va lansa în producţie la Pi­teşti un model derivat din Renault Sandero. (D.I.)

 

CREŞTERE. Bursa de Valori Bucureşti a crescut ieri cu 1,65%. Indicele BET-C, care măsoară me­dia tuturor companiilor listate, a urcat cu 1,65%, în vreme ce indi­ce­le BET, care actualizează cotaţiile celor mai importante societăţi tran­zacţionate pe bursă, a crescut cu 1,62%. SIF-urile au urcat, în medie, cu 1,37%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Mecanica Ceahlău (13,21%) şi de Zimtub Zimnicea (11,59%), în vreme ce pierderile cele mai mari le-au avut Socep Constanţa (–6,79%) şi Titan (–6,33%). (D.I.)

 

SELECŢIE. Ministerul Agriculturii a demarat procedurile de alegere a băncilor care vor gestiona fondurile Uniunii Europene destinate sectorului agricol din România pentru perioada 2008-2011. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 3 martie 2008. Fondurile europene tota­lizează 5,8 miliarde de euro pentru această perioadă. Numai în acest an sunt estimate să sosească 1,1 miliarde de euro. (D.I.)

 

CONSTRUCŢII. România are un deficit între 6.000 şi 10.000 de locuri de muncă în domeniul cons­trucţiilor, a declarat ieri mi­nis­trul Muncii, Paul Păcuraru (foto). Potrivit minis­tru­lui, aceste date se bazează pe o anchetă la ca­re au participat circa 2.500 de fir­me de construcţii, în această lună urmând să fie organizată la Roma o bursă a locurilor de muncă, pentru a-i aduce în ţară pe românii care muncesc în străinătate.

 

DISPONIBILIZĂRI. Omul de afaceri Ioan Niculae a hotărât să oprească activitatea la combinatele producătoare de îngră­şă­min­te chimice, ca urmare a creş­te­rii preţului gazelor, urmând ca aproximativ 6.000 de angajaţi să fie disponibilizaţi începând cu 1 mar­tie. Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri, deţine combinatele de îngrăşăminte chimice Sofert Bacău, Azochim Săvineşti şi Donawchem Turnu Măgurele. Ga­ze­le reprezintă 70% din costurile de producţie a îngrăşămintelor chimice.

 

CREDITE. Volksbank România a majorat ieri cu 1,5 puncte pro­centuale ratele dobâzilor la cre­ditele auto şi garantate cu ipotecă, în lei, aflate în derulare, şi cu un punct procentual dobânda aplicată la împrumuturile noi din aceleaşi categorii, invocând creşterile repetate ale dobânzii BNR. Avansul de 1,5 puncte vizează creditele acordate înainte de 17 septembrie 2007, se arată într-un comunicat al băncii.

×
Subiecte în articol: economic