x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    01 Mar 2008   •   00:00

 1 martie 2008: Preţurile la pâine şi la produsele de panificaţie ar putea creşte din luna mai, potri­vit lui Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

SCUMPIRE. Preţurile la pâine şi la produsele de panificaţie ar putea creşte din luna mai, potri­vit lui Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Patronatul din industria de profil consideră că scumpirea grâului la nivel mondial cu 30 de euro pe tonă, din ultima vreme, a determinat firmele româneşti să exporte mari cantităţi din cauza ofertelor mai bune.

 

ÎMPOTRIVIRE. România nu este de acord cu iniţiativa europeană de a limita subvenţiile acordate fermelor mari, deoarece mă­su­ra ar duce la divizarea artificială a exploataţiilor, a declarat Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii. Ţara noastră mai susţine şi o creştere graduală cu 2,5%-3% a cotelor de lapte până în anul 2015, când sistemul cotelor va fi eliminat.

 

TEAMĂ. Organizaţiile din industria alimentară reclamă că încurajarea dezvoltării biocombustibililor duce la creşterea pre­ţurilor în industria alimentară, potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Producătorii români acuză faptul că cererea este mare pentru cereale şi plante oleaginoase în raport cu oferta. Popescu a spus că ponderea de 10% pentru biocombustibili în anul 2020 din totalul carburanţilor folosiţi, asumată de Comisia Europeană, este prea mare şi ar putea duce la “probleme de securitate alimentară”.

 

LICITAŢIE. Complexul Ener­getic (CE) Turceni, unul dintre cei trei mari producători de electricitate din Oltenia, aşteaptă până la 14 aprilie oferte de precalificare din partea companiilor in­teresate să participe la o licitaţie pentru acordarea unor lucrări de modernizare evaluate la 500 de milioane de euro. Investiţiile vor fi direcţionate pentru reabilitarea şi modernizarea blocurilor 3 şi 6 şi vizează reducerea emisiilor poluante generate de companie.

×
Subiecte în articol: economic