x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

05 Iun 2008   •   00:00
Info

5 iunie 2008:Creşterea economică a României ar putea depăşi estimările în 2008, însă trebuie să se bazeze pe îmbunătăţirea productivităţii şi să nu majoreze deficitul de cont curent, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

ESTIMARE. Creşterea economică a României ar putea depăşi estimările în 2008, însă trebuie să se bazeze pe îmbunătăţirea productivităţii şi să nu majoreze deficitul de cont curent, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (foto). “Dacă vrei viteză mai mare, nu forţezi un motor care nu poate duce mai mult, pentru că obţii mai mult fum, (...) Sînt semne că există «riscul» să avem o creştere economică mai mare decît cea prognozată la sfîrşitul anului, dar această creştere ar trebui să se bazeze pe creşterea productivităţii şi să nu provoace majorarea deficitului de cont curent”, a afirmat Isărescu la un seminar pe teme economice.


INVESTIŢIE.
Producătorul de băuturi răcoritoare Tymbark Maspex Romania deschide o nouă fabrică la Vălenii de Munte. Investiţia, în valoare totală de peste 30 de milioane de euro, presupune deschiderea unui nou centru de producţie, depozite şi linii de producţie ultramoderne, cu o suprafaţă totală mai mare de 50.000 mp. (Daniela Ivan)

 
COMERŢ. Vînzările de retail din România au crescut în aprilie 2008 faţă de aprilie 2007 cu 18%, cel mai ridicat ritm din UE, potri­vit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat. În funcţie de creşterea vînzărilor de retail, în urma României s-au plasat Letonia, cu un procent de 14%, urmată de Bulgaria, cu 10,1%, şi Polonia, cu 8,4%.

 
BURSĂ. Ministerul Transporturilor a selectat firma BT Securities pentru a intermedia listarea a 5% din acţiunile Aeroportului Internaţional “Henri Coandă” – Otopeni la Bursa de Valori Bucureşti. Statul controlează 80% din capitalul aeroportului, iar Fondul Proprietatea deţine un pachet de 20%. Compania a bugetat pentru anul 2008 venituri totale de 307 milioane de lei, în creştere cu 18% comparativ cu anul anterior, estimînd un profit net de aproximativ 20 milioane de lei, faţă de 14,9 milioane de lei în 2007. (E.S.)

 
EXTINDERE. Rompetrol Gas, divizia de gaz petrolier lichefiat a Rompetrol, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al MoldInterGaz, companie care importă şi distribuie GPL în Republica Moldova. Toma Veron, directorul general al Rompetrol Gas, a declarat că achiziţia permite intrarea firmei pe o piaţă de 55.000 de tone anual, care este în plină ascensiune. Compania urmăreşte atingerea unei cote de piaţă de 20% în următorii cinci ani, faţă de 5%, cît deţinea MoldInterGaz la finele lui 2007. (Daniel Ionaşcu)

 

×
Subiecte în articol: economic