x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Info economic

Info economic

27 Feb 2008   •   00:00

Ministerul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, propune premierului Călin Popescu Tăriceanu o rectificare bugetară prin scăderea cheltuielilor cu 1,1 miliarde de euro, fără însă a afecta programul investiţional.

RECTIFICARE. Ministerul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, propune premierului Călin Popescu Tăriceanu o rectificare bugetară prin scăderea cheltuielilor cu 1,1 miliarde de euro, fără însă a afecta programul investiţional. “Am asociat măsuri pentru ca ministerele să pună în aplicare aceste reduceri. Bineînţeles, primul ministru va putea să aducă unele modificări la propunerea noastră”, a afirmat Vosganian (D. Ivan)

 

 

 

DECIZIE BNR. Majorarea provizioanelor la împrumuturile în valută acordate clienţilor expuşi la riscul valutar trebuie operată de instituţiile de credit şi de cele financiare nebancare până la 26 martie, conform deciziei BNR, publicată ieri în Monitorul Oficial. Astfel, pentru creditele standard provizioanele vor reprezenta 7% din valoare, 8% pentru cele în observaţie, 23% la împrumuturile substandard şi 53% la cele îndoielnice. (D. Ivan)

 

 

 

POLITICA MONETARĂ. Adoptarea euro în 2014 ar putea să nu fie realizată, în cazul în care inflaţia nu scade, în mod sustenabil, în 2008 şi 2009, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El a arătat că experienţa cu reinflamarea inflaţiei şi deprecierea leului demonstrează că reducerea ratei inflaţiei în lipsa îmbunătăţirii celorlalţi indicatori este contraproductivă. (D. Ivan)

 

 

 

CONCEDIERI. Petrom a renunţat în 2007 la 6.440 angajaţi, ajungând la finele anului la 26.397  salariaţi, de la 32.837 câţi avea la sfârşitul lui 2006. Compania a concediat, astfel, 19,64% din numărul de angajaţi contabilizaţi acum doi ani. Restructurarea masivă nu a ajutat societatea prea mult, profitul net al Petrom scăzând cu 22% în 2007 faţă de 2006, de la 2,28 miliarde lei la 1,77 miliarde lei. Potrivit Marianei Gheorghe , directorul general al Petrom, scăderea este influenţată de creşterea preţului ţiţeiului pe plan internaţional, ceea ce a dus la importuri de petrol mai scump, dar şi de aprecierea leului. (D.I.)

 

 

 

FERME. Proprietarii fermelor comerciale de păsări, porci, vaci, oi, capre şi cai vor fi obligaţi să obţină din acest an autorizarea sanitar-veterinară a unităţilor, pentru un tarif de 250 lei, potrivit unui proiect elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. În prezent, funcţionarea acestor ferme se face doar prin înregistrare la direcţiile veterinare. Faţă de anul trecut, proprietarii navelor care transportă animale vii vor plăti un tarif de 500 de lei pentru autorizare, faţă de 793 de lei în prezent. (E.S.)

×
Subiecte în articol: economic