x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Insolvenţa aduce falimentul

Insolvenţa aduce falimentul

de Elena Stan    |    11 Iul 2011   •   21:00
Insolvenţa aduce falimentul

Piata de insolventa din Romania are o valoare de circa 25 milioane de euro si cuprinde 34.000 de firme. Din cauza fondurilor reduse alocate de creditori pentru reorganizarea afa­cerilor aflate in dificultate, dar si a reticentei debitorilor de a lua noi finantari care sa-i scoata din impas, in majoritatea cazurilor se ajunge la faliment.

Adunarea Creditorilor aloca in medie circa 60 de euro lunar unei companii aflate in procedura de insolventa, suma care nu include costurile de conservare a activelor de­bitorului, potrivit datelor furnizate de Casa de Insolventa Transilvania (CITR). Calculul are la baza estimari potrivit carora piata locala de insolventa se situeaza in jurul valorii de 25 milioane de euro, iar in prezent 34.000 de companii se afla in proces de insolventa. Aparitia crizei finan­cia­re si cresterea numarului procedu­rilor de insolventa aflate pe rolul in­stantelor au determinat din ce in ce mai multi specialisti ai Dreptului sa se orienteze spre acest domeniu, iar in prezent Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa numara 3.153 de membri, conform sursei citate.

Fondurile alocate unei proceduri de insolventa sunt destinate acope­ririi costurilor de conservare si administrare a activelor societatii aflate in insolventa si acoperirii cheltuielilor 'de procedura'.

'Nivelul scazut al fondurilor investite in proceduri de insolventa determina ca numarul procedurilor de reorganizare sa fie destul de redus fata de cel al falimentelor. Astfel, 96% din procedurile aflate pe rolul instantelor sunt proceduri de faliment. Valoarea scazuta a fondurilor implicate in finantarea societatilor aflate in insolventa si reticenta cu care se confrunta debitorii aflati in procedura pentru a accesa fonduri pentru finantarea activitatilor determina multi dintre debitori sa opteze pentru o procedura de faliment in detrimentul uneia de reorganizare', a declarat Andrei Cionca, managing partner CITR.

Factorii care determina cresterea fondurilor alocate procedurilor de in­­solventa sunt legati de complexita­tea procedurilor deschise si de evo­lutia mediului economic in ge­neral.

Astfel, in prezent, una dintre principalele probleme cu care se confrunta practicienii de profil o reprezinta dificultatea valorificarii activelor societatilor aflate in aceasta procedura si scaderea cererii pentru activele imobiliare.

'In conditiile in care aceste tendinte ale pietei vor continua sa se mentina si in perioada urmatoare, costurile alocate pentru conservarea activelor in cauza si cele legate de expunerea pe piata a acestora vor continua sa creasca, majorand fondurile alocate procedurilor de insolventa', se spune in comunicat.

Alocarea fondurilor pentru investitii in active aflate in procedura de insolventa depinde foarte mult de evolutia mediului economic si de apetitul investitorilor pentru risc. De asemenea, recentele proceduri de reorganizare finalizate cu preluarea unor active de investitori in cadrul unor proceduri de insolventa contribuie la cresterea apetitului de a investi in societati in insolventa, conform reprezentantilor CITR.

'Cresterea fondurilor destinate finantarii activitatii societatilor aflate in proceduri de insolventa ar determina o parte a societatilor care in prezent se confrunta cu o criza a lichi­di­tatilor sa apeleze cu incredere la pro­cedura reorganizarii judiciare in ve­derea restructurarii societatilor. Lip­sa de incredere si amanarea des­chiderii procedurii insolventei au cel mai adesea drept consecinta des­chi­derea procedurii de insolventa foarte tarziu, cand reorganizarea activitatii nu mai este posibila sau este foarte dificila', a declarat Radu Lotrean, managing partner al companiei.

×
Subiecte în articol: economia