x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Insolvenţa personală are norme

Insolvenţa personală are norme

de Adrian Stoica    |    12 Iun 2017   •   14:50
Insolvenţa personală are norme
Sursa foto: tommaso79/Getty Images/iStockphoto

Executivul a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute Normele metodologice pentru aplicarea Legii 151/2015 privind insolvenţa persoanelor fizice. Planul de rambursare a datoriilor va fi elaborat de către administratorul insolvenţei şi va fi aprobat de  o comisie de insolvenţă.

 

Potrivit normelor, procedura de insolvență se va putea deschide pe baza unei cereri pe care debitorul persoană fizică o depune la comisia de insolvență de la nivelul județului în care își are domiciliul sau reședința de cel puțin şase luni, iar în termen de cinci zile de la data primirii cererii, va avea loc o ședință de ascultare a debitorului. Planul de rambursare a datoriilor va fi întocmit de către administratorul procedurii de insolvență şi el se va raport la o serie de repere precum  valoarea coșului minim lunar de consum, prețul utilităților, al alimentelor și al produselor de bază, componența și structura familiei debitorului, cheltuielile minime necesare pentru creșterea, îngrijirea și educarea copilului aflat în întreținerea debitorului, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale și/sau de școlarizare etc.

 

Adoptată în 2015, aplicarea Legii  privind insolvenţa persoanelor fizice a fost amânată de mai multe ori, ultima dată în decembrie 2016, invocându-se complexitatea cadrului tehnic care trebuia creat

×