x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Instanţa scoate minerii din Valea Jiului din insolvenţă

Instanţa scoate minerii din Valea Jiului din insolvenţă

de Adrian Stoica    |    04 Mai 2016   •   12:51
Instanţa scoate minerii din Valea Jiului din insolvenţă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Curtea de Apel Alba Iulia a admis ieri, apelul formulat de Sindicatul “Noroc Bun” Petroşani împotriva sentinţei prin care Tribunalul Hunedoara a admis la începutul lunii ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Prin decizia CA Alba Iulia, intrarea în insolvenţă a CEH a fost anulată, cererea de deschidere a procedurii insolvenţei urmând să fie reanalizată. Complexul are datorii totale de 1,5 miliarde de lei.  

 

"Instanța a admis apelul declarat de Sindicatul „Noroc Bun” Petroșani și a anulat sentința atacată, dosarul fiind trimis spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara", a comunicat purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean. "Respinge excepția inadmisibilității apelului declarat de Sindicatul “Noroc Bun” Petroșani. Admite apelul declarat de Sindicatul “Noroc Bun” Petroșani împotriva Sentinței nr.1/F/CC/2016 pronunțată de judecătorul sindic în dosar nr.5194/97/2015. Anulează sentința atacată și trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanțe", se precizează în minuta instanţei de judecată.

O decizie controversată

Hotărârea de intrare voluntară în insolvenţă a fost luată la sfârşitul anului trecut în cadrul unei şedinţe la care au participat doar patru membri ai Consiliului de Administraţie (CA), adică sub minimul legal. Conform legii, CA ar fi trebuit să aibă cinci administratori pentru că îi sunt aplicabile prevederile OUG 109/2011 (privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice) şi nu cele ale Legii 31/1990 referitoare la societăţile comerciale. În aceste condiţii, CA  nu putea lua decizia de a introduce cererea de deschidere a procedurii insolvenţei.

 

Mai mult de jumătate se închide

Programul de restructurare al complexului, analizat acum la nivelul Ministerul Energiei, prevede păstrarea a două grupuri energetice, unul de la termocentrală Deva şi unul de la termocentrală Paroşeni. Totodată, din cele patru exploatări miniere ale CE Hunedoara, ar urmă să rămână în funcţiune două, respectiv cele de la Vulcan şi Livezeni, iar minele Lonea şi Lupeni vor intră în programul de închidere până în 2018. 

Cele două grupuri energetice au împreună 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroşeni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate şi problemele de mediu, şi de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însă problemele legate de poluare şi de modernizare. În prezent, capacitatea instalată a CEH este de peste 1200 MW.

 

Autorităţile iau în calcul înfiinţarea unei noi societăţii care să preia activele viabile ale CE Hunedoara, care să plece la drum fără datorii.  Planul de restructurare trebuie agreat şi de către Comisia Europeană. Complexul are 6.300 de angajaţi.

 

CE Hunedoara avea la intrarea în insolvenţă datorii de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului administratorul judiciar GMC SPRL, din care 1,2 miliarde de lei către stat. Complexul nu a reuşit să-şi limiteze pierderile curente, chiar şi după intrarea în insolvenţă societatea inregistrand luna de luna pierderi.

×