Un roman a descoperit solutia pentru evitarea inudatiilor: o instalatie mobila care poate dirija un fluviu de dimensiunea Dunarii in ce directie este nevoie pentru a evita potopul. Investitia pentru realizarea unei statii se ridica la circa 100.000 de dolari.
Un roman inventiv a gasit solutia pentru eliminarea inundatiilor. Inventia nu are inca brevet de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) deoarece inventatorul, pensionar fiind, nu are 3.000 de lei pentru taxa de eliberare a certificatului. Avantajul acestei inventii este ca instalatia este mobila. Turbomotoarele se pot muta acolo unde este nevoie. "Instalatia poate fi mutata usor in functie de necesitati. Viitura poate fi drenata astfel spre Dunare. Din cauza schimbarilor climatice, Romania este predispusa unor noi valuri de inundatii. Chiar daca nu va elimina in intregime inundatiile, macar va diminua pagubele in randul oamenilor si al bunurilor", a explicat Virgil Dobra, inventator. FUNCTIONARE. Constructia simpla functioneaza pe un principiu usor de realizat pe toate cursurile de apa in orice locatie ar fi amplasate acestea si la orice debite. Astfel, pe digurile de protectie aflate pe cursul de apa se monteaza simetric doua turbomotoare. La acestea se ataseaza doua conducte de otel prevazute cu duze de injectie, care permit evacuarea gazelor sub torentul de apa al viiturii. Prin fenomenul de aer lift, apa se va ridica si va avea viteza de curgere mai mare. "Se vor utiliza turbomotoare care au 50.000 de cai putere astfel incat sa poata elimina 100 de metri cubi de gaz pe secunda. Instalatia misca un fluviu ca Dunarea", a declarat Dobra Virgil. Un factor foarte important este orientarea duzelor. Daca duzele sunt orientate in sensul de curgere a apei atunci gazele evacuate accelereaza torentul de apa. In cazul in care duzele sunt orientate perpendicular pe sensul de curgere a apei atunci apa va fi departata de peretii digului de protectie, crescand nivelul in zona axului de curgere. Daca duzele sunt orientate invers sensului de curgere a apei, atunci gazul eliminat va frana viteza torentului de apa. BANI. "Am prezentat inventia la OSIM, iar cei de acolo au spus ca este o solutie buna. Costurile sunt foarte mici in comparatie cu pierderile inregistrate in urma inundatiilor. Turbomotoarele se pot lua de la reciclare. Pretul la care pot fi achizitionate cele doua motoare este de circa 120.000 de dolari", a explicat Dobra Virgil. Tot el a spus ca pentru un debit de nivelul Dunarii, adica 3.500 de metri pe secunda, combustibilul necesar este de 36 de tone pe ora care poate ridica nivelul apei pana la 5 metri.Citește pe Antena3.ro
CURRICULUM VITAE
|
Dobra Virgil are 65 de ani si este nascut in Hunedoara. A terminat Liceul "Aurel Vlaicu" in Orastie, iar intre 1966 si 1972 a ocupat un post de inginer la Institutul de Mine. Urmatorul post a fost la Institutul de Metale Neferoase si Rare din Bucuresti, unde a lucrat pana in 1975. Inventatorul a iesit la pensie in 2001 de la Minsterul Industriei, unde a lucrat 20 de ani. De asemenea, Dobra Virgil este autorul mai multor inventii recunoscute si brevetate de OSIM.
|