x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitiile straine de 419 milioane $

Investitiile straine de 419 milioane $

05 Iun 2004   •   00:00

In primele luni ale acestui an, investitiile directe cu impact semnificativ in economie au atins o valoare de circa 419,2 milioane de dolari.

CATALIN BUDESCU

In primul trimestru al anului curent, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) - Ministerul Justitiei, numarul societatilor comerciale cu capital strain inregistrate a fost de 2.109. Totodata, o parte a marilor companii care au proiecte de investitii in desfasurare si-au majorat capitalul social in aceasta perioada. "O parte din investitorii straini ale caror proiecte se afla in desfasurare in Romania si-au majorat capitalul social. Renault a investit 134 milioane de dolari, Ispat Sidex 7,6 milioane de dolari, LG Electronics a adus 6,7 milioane dolari, YKK si Michelin cate 6 milioane de dolari", ne-a declarat Marian Saniuta, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine.

Nimic schimbat pe "frontul" de Est

Telecomunicatiile, sectorul energetic, industria constructoare de masini si componente auto sunt domenii in care investitorii straini isi vor mentine interesul si in acest an, acestea fiind cele mai cautate pentru proiecte investitionale mari. Uniunea Europeana prin Franta, Germania, Austria, si Spania, precum si investitorii provenind din SUA sunt tarile care vor aduce cele mai multe si mai mari investitii in tara noastra. In acest sens, clasamentul pe tari la 31 martie 2004, conform datelor furnizate de ONRC, situeaza pe primele cinci locuri Olanda (cu 1,5 miliarde euro), Franta (1,1 miliarde euro), Germania (734 milioane euro), SUA (672 milioane euro) si Italia (534 milioane euro).

53,39% din investitii = 281 de proiecte

Din octombrie 2001 si pana in luna mai a acestui an au fost inregistrate 281 proiecte de investitii semnificative (peste un milion de dolari) a caror valoare angajata este de 2,5 miliarde de dolari, participarea straina a reprezentat 1,33 miliarde de dolari, respectiv 53,39% din totalul general. Dintre acestea, pana la sfarsitul lunii mai au fost finalizate 149 proiecte in valoare de 1,34 miliarde dolari. Principalele domenii care au atras atentia companiilor straine sunt telecomunicatiile (cu 28 de proiecte si o valoare angajata de 499 milioane dolari - 20,04% din totalul investitiilor), serviciile (36 proiecte cu o valoare angajata de 353 milioane dolari - 14,16%), industria energetica (17 proiecte in valoare de 338 milioane dolari - 13,58%), industria metalurgica (13 proiecte cu o valoare de 204 milioane dolari - 8,18% din total), industria constructoare de masini (19 proiecte cu o valoare angajata de 204 milioane dolari - 8,20%), industria lemnului, celulozei si hartiei (12 proiecte in valoare de 135 milioane dolari - 5,71% din totalul investitiilor) si cel al comertului (44 proiecte de 270 milioane dolari - 10,86% din total).

Investitii in parcurile industriale

Trei dintre proiectele importante de investitii monitorizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine au fost inaugurate recent, mai precis in primul semestru al acestui an. Acestea sunt unitatea de productie de componente auto a companiei japoneze Yazaki, fabrica de producere a materialelor textile pentru automobile a companiei Johnson Controls (SUA). Ambele investitii au fost realizate in Parcul Industrial Ploiesti. La acestea se adauga fabrica de productie si prelucrare de cherestea de la Sebes a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Valoarea celor trei investitii mentionate se ridica la peste 90 milioane de euro si totodata in crearea de aproximativ 3.000 locuri de munca.
×