x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iohannis, despre noul Cod Fiscal: Nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătate de măsură

Iohannis, despre noul Cod Fiscal: Nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătate de măsură

15 Iul 2015   •   14:16
Iohannis, despre noul Cod Fiscal: Nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătate de măsură

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în noul Cod fiscal s-a strecurat aprecierea că ar revoluţiona finanţele României, subliniind că nu ar trebui să existe preocupare doar pentru scăderea taxelor, ci şi pentru maniera în care se realizează aceasta.

"Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite. Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică", a afirmat şeful statului la BNR, cu prilejul lansării emisiunii numismatice "150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand", arătând că în aceste zile analizează Codul fiscal pentru a decide asupra oportunităţii promulgării actului normativ.

Iohannis a adăugat că istoria recentă arată că "nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătate de măsură, mai ales când acestea atentează la situaţia noastră de libertate şi prosperitate pe termen lung".

"Tocmai de aceea devine imperativ să renunţăm cel puţin la câteva iluzii, în primul rând iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică rostogolită continuu de la un an la altul, apoi iluzia că politicile economice şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută nu se va mai pierde, ceea ce este greşit. De aici şi nevoia de o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase", a completat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, contextul actual, atât economic cât şi geopolitic, impune abordări prudente, responsabile pentru starea finanţelor publice, şi echilibre economice.

"Situaţia cu care se confruntă Grecia în acest moment este, fără îndoială, una cu adevărat dificilă. Însă, în ultima vreme, prea des şi parcă prea nedrept, problemele economice ale Greciei au fost trecute în contul monedei comune, al Uniunii Europene chiar. Mai degrabă, în această etapă post-criză, Grecia ne-a dezvăluit un model economic susţinut decenii de-a rândul prin deficite şi datorie publică. Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund, iar economia ne arată că soluţiile politice miraculoase nu există", a conchis el.

×