Banca Națională a României a anunțat noul indice de referință trimestrial pentru creditele viitoare acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin OUG 19/2019. Acesta înlocuiește vechiul ROBOR, este cotat în prezent la 2,36% pe an și va fi valabil două luni. IRCC fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018 și va fi aplicat creditelor imobiliare, de consum, cardurilor de credit și descoperirilor de cont acordate de către bănci.
BNR va publica indicele zilnic, iar la sfârșitul fiecărui trimestru va face cunoscută și valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele acordate consumatorilor.
Comparație între cei doi indici
IRCC este cu 0,87% mai mic decât vechiul indice ROBOR. Motivul acestei scăderi este faptul că noul indice a fost calculat la dobânzile din ultimul trimestru din 2018, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile din martie 2019, ceea ce înseamnă un decalaj de 5 luni între dobânzile practicate în prezent și cele care intră în calculul IRCC. În plus, scăderea noului indice este cauzată și de faptul că se calculează pe baza dobânzilor interbancare negociate efectiv la contractarea împrumuturilor, în timp ce ROBOR se bazează pe cotații.
Rate în scădere
Noua formulă de calcul ar putea duce la rate mai mici la credite decât cele anterioare. Decalajul de 5 luni al ratelor dobânzilor se estimează că va avea ca efect reducerea cu circa 5% a ratei lunare a unui credit ipotecar și cu aproximativ 1,5% rata unui credit de nevoi personale.
Unele bănci se opun acestui mod de calcul, iar reprezentanții Ministerului de Finanțe urmează să facă precizări cu privire la aplicabilitatea noului indice. Alte nemulțumiri sunt cauzate și de faptul că IRCC se aplică doar creditelor viitoare, nu și celor în derulare.
„În mod categoric, TREBUIE că noul indice sa se aplice și creditelor în derulare”, Daniel Zamfir, președinte Comisia economică Senat