x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Dacă am ucide finanţarea în valută, creditele pentru locuinţe ar dispărea

Isărescu: Dacă am ucide finanţarea în valută, creditele pentru locuinţe ar dispărea

27 Oct 2011   •   08:38
Isărescu: Dacă am ucide finanţarea în valută, creditele pentru locuinţe ar dispărea

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat, astazi, in cadrul unui forum de specialitate, ca ar fi o mare eroare sa fie stopata creditarea in valuta in cazul locuintelor, mentionand, totodata, ca un fond de pensii solid existent in Romania ar fi echivalent cu o investitie importanta pe termen lung.

"Solutia la finantarea pentru locuinte in Romania a aparut de la bancile-mama. Daca am ucide finantarea in valuta, finantarea pentru locuinte ar disparea. Bineinteles ca si riscul valutar este o problema, dar a pune frana la creditarea in valuta ar fi o mare eroare. La ce s-a referit Banca Nationala la un moment dat, se adresa creditului de consum. In cazul bancilor pentru constructia de locuinte, riscul valutar practic dispare deoarece creditele se dau in moneda nationala", a explicat Mugur Isarescu, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, oficialul BNR a adaugat ca existenta unui fond de pensii solid in Romania ar putea conduce la realizarea de investitii pe termen lung.

"N-avem un fond de pensii. Avem unul, dar foarte mic, putem spune insa ca avem buget de pensii. In tarile unde exista adevarate fonduri de pensii, acestea inseamna o investitie pe termen lung. Romania are o problema in privinta structurii economisirii", a mai spus Isarescu.

×