x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Italia a ajuns şi ea pe buza prăpastiei

Italia a ajuns şi ea pe buza prăpastiei

de Daniel Ionaşcu    |    02 Aug 2011   •   13:22
Italia a ajuns şi ea pe buza prăpastiei

Presiunea pietelor financiare asupra Italiei s-a intensificat marti, aducand cea mai indatorata tara din zona euro aproape de zona periculoasa sI fortand autoritatile italiene sa ceara discutii de urgenta, scrie Reuters.

Dobanda ceruta la titlurile de stat ale Italiei a ajuns la maximul ultimilor 11 ani, atingand practic acelasi nivel cu cat piata cere Spaniei, semn ca Roma depaseste Madridul drept principala ingrijorare a investitorilor in privinta stabilitatii sI sustenabilitatii datoriei.

Bursa de la Milano a scazut la cel mai mic nivel din 27 de luni, fiind trasa in jos de actiunile bancilor, care au expunere foarte mare pe datoria emisa de stat. Concomitent, actiunile europene au ajun sla minimul ultimelor 9 luni din cauza ingrijorarilor privind incetinirea cresterii economice, care va ingreuna navigarea prin criza datoriilor de stat.

“Teama din piata este ca lumea va ajunge la recesiune din nou...iar din zona euro, pietele periferice sunt cele care vor suferi cel mai mult', a spus Alessandro Giansanti, strateg la ING, in Amsterdam.

Giulie Tremonti, ministrul italian al Economiei a cerut intalnirea Comitetului de Stabilitate Financiara - alcatuit din reprezentanti ai Guvernului, Bancii Centrale, autoritatea de reglementare a pietelor de capital Consob sI autoritatea care supervizeaza asigurarile, ISVAP, cu doar o zi inainte ca premierul Silvio Berlusconi se va adresa Parlamentului.

Reteta “succesului': datorie publica de 120% din PIB, premier judecat pentru evaziune

Italia a ajuns in tinta investitorilor partial din cauza datoriei publice de 120% din produsul intern brut, cel mai mare nivel din zona euro in afara de Grecia, care e aproape de 160%. Iar instabilitatea politica de la Roma a pus sI ea gaz pe foc, cu premierul Berlusconi fiind trimis in judecata pentru evaziune fiscala sI relatii sexuale cu o minora. De asemenea, Tremonti este sI el in vizor pentru ca a folosit un apartament detinut de un consilier aflat sub investigatie pentru coruptie.

Spania, alegeri anticipate pe 20 noiembrie

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a cerut alegeri anticipate pe 20 noiembrie, si-a amanat vacanta dupa ce diferenta intre dobanda ceruta de investitori la titlurile de stat germane sI cele spaniole a ajuns la un record al tuturor timpurilor, respectiv 4 puncte procentuale.

Comisia Europeana si-a reafirmat sprijinul pentru Roma sI Madrid sI a anuntat ca cele doua vor lua pasii necesari pentru a putea tine propriile economii pe calea cea buna. Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica (OECD), un grup care reuneste cele mai bogate state, a spus ca finantele publice ale Italiei sunt sub control sI ca tara ia masurile potrivite pentru a reduce deficitul.

Angel Gurria, secretarul general al OECD, a declarat la Atena ca Italia are o rata mare de economisire, ceea ce este un avantaj.

Cipru, urmatorul stat ce va fi salvat

Fondul Monetar International (FMI) sI Uniunea Europeana deja au salvat de doua ori Grecia sI cate o data Portugalia sI Irlanda.

Cipru este sI ea aproape de “game over', din cauza expunerilor avute de bancile sale la datoria Greciei sI din cauza unei explozii la singura centrala electrica din tara, in urma careia economia a avut de suferit.

Bruxelles-ul a incercat sa contracareze rapoartele din presa internationala, potrivit carora Italia s-ar putea sa nu contribuie la urmatorul pachet de asistenta financiara pentru Grecia din cauza costurilor mare de imprumut.

Multi analisti considera ca noul pachet propus de UE pentru salvarea Greciei este insuficient sI ca tara va avea nevoie o restructurare dura a datoriei, astfel incat sa o injumatateasca pana la un nivel sustenabil din jurul a 80%.

×