Recuperarea totala a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor, intrucat Guvernul a decis sa plateasca banii aferenti contributiilor retinute la pensii si nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks. De asemenea, Franks a anuntat ca prima majorare, de 8% a salariilor, se va produce in luna iunie. Tot astazi, la Targu-Jiu, premierul Victor Ponta a spus ca a doua transa de majorare va fi aplicata la 1 decembrie, "asa cum s-a convenit in negocierile cu Fondul".
'Recuperarea totala a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibila doar anul viitor, intrucat Guvernul a decis sa plateasca banii aferenti contributiilor retinute la pensii si nu poate majora salariile cu mai mult de 8%', a declarat Franks.
Citeste si Franks: Cursul de schimb se mentine relativ stabil, in pofida incertitudinilor internationale
'A fost respectata tinta de deficit din primul trimestru, dar cheltuielile raman mari. Pentru prima data aerieratele au crescut si tintele nu au fost atinse. Exista presiuni in privinta cheltuielilor din sistemul sanitar. Cererea din sistemul santiar este mult mai mare decat resursele alocate. Cresterea arieratelor spitalelor subliniaza inca o data acest dezechilibru. Populatia continua sa imbatraneasca, ceea ce va conduce in timp la aceste presiuni', a mai spus Franks.
Citeste si Franks: FMI nu recomanda reducerea TVA pe segmente; duce la evaziune si nu ajuta consumatorii
Delegatul FMI a precizat ca Romania a facut pasi in ceea ce priveste reducerea risipei si a fraudei, insa trebuie sa intensifice procesul de absorbtie a fondurilor europene.
'Fata de ultima vizita, evolutia macroeconomica nu a suferit crestere. In ciuda performantei mai scazute, ne asteptamn la o redresare treptata a cererii interne si la o absorbtie mai mare fondurilor europene. Exista riscuri mari provenind din zona externa, intensificad presiunile de reducere a gradului de indatorare a bancilor eruopene. Cursul de schimb se mentine stabil, iar Romania a accesat cu succes pietele internationale de obligatiuni. Exista dificultati de redresare a crestere, datorate crizei economice de pe plan international. Dar multumita politicilor prudente si sacrificiilor populatiei, Romania se afla intr-o pozitie mult mai buna pentru a infrunta aceste riscuri', a afirmat seful misiunii FMI de evaluare.
"Zona euro este inca in recesiune. Riscurile se mentin la un nivel ridicat, dar Romania se afla intr-o pozitie buna. In doi ani, Guvernul va trebui sa majoreze investitiile in sectorul public, prin absorbtia fondurilor europene", a spus seful misiunii FMI de evaluare.
Victor Ponta a declarat, luni, dupa discutiile cu delegatia FMI, BM si CE ca bugetarii vor primi de la 1 iunie o majorare de 8%, restul de pana la 15% urmand sa fie acordat tot in cursul anului 2012, in luna octombrie sau noiembrie.