x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Joaca de-a insolvenţa şi haos la CE Hunedoara

Joaca de-a insolvenţa şi haos la CE Hunedoara

de Adrian Stoica    |    24 Noi 2016   •   20:30
Joaca de-a insolvenţa şi haos la CE Hunedoara
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ieşirea din insolvenţă pe 8 noiembrie, pentru a doua oară în acest an, este încă o piatră de moară legată de gâtul Complexului Energetic Hunedoara. Rămasă fără protecţia insolvenţei, acesta trebuie să facă faţă asaltului creditorilor, valoarea executărilor silite ridicându-se la 10 milioane de lei numai în primele două săptămâni, iar aceasta nu este decât începutul. Reintrarea rapid în insolvenţă este singura şansă de salvare, susţine conducerea unităţii.

„ Deocamdată nu am primit motivarea Curţii de Apel Alba Iulia la decizia de ieşire din insolvenţă, dar după ce vom vedea motivele vom solicita reintrarea voluntară în insolvenţă”, ne-a declarat directorul general adjunct al CE Hunedoara, Petre Nica. Potrivit acestuia, fără protecţia insolvenţei complexul se îndreaptă direct spre faliment pentru că nu-şi mai poate gestiona veniturile.

 

Portăreii din nou la uşa CEH

Prin decizia Curţii de Apel Alba Iulia, complexul s-a reîntors în situaţia anterioară stării de insolvenţă, iar toate deciziile luate de administratorul judiciar sunt anulate. Aceasta înseamnă că pentru datoriile neachitate şi blocate la data intrării în insolvenţă va reîncepe calcularea penalităţilor de întârziere ceea ce va avea ca efect o creştere majoră a datoriilor. 

Toate procesele blocate de insolvenţă, în special pe tema datoriilor, vor fi reluate şi se va ajunge rapid la executarea conturilor societăţii şi la instituirea sechestrelor pe active.

Pe de altă parte, furnizorii vor începe din nou să refuze aprovizionarea unităţii cu materiale şi piese de schimb, iar prelungirea acestei stări de fapt va duce inevitabil la blocarea activităţii.

„ Pe data de 15 noiembrie de abia am reuşit să plătim salariile angajaţiilor din cauza executărilor silite. Nu putem produce câte executări avem”, Petre Nica, dir. gen. adj. CE Hunedoara

CE Hunedoara a intrat pentru prima dată în insolvenţă pe data de, având datorii de 2,28 miliarde de lei şi 1,27 milioane de euro, administratorul judiciar acceptând doar creanţe în sumă de 1,43 de miliarde de lei.

×