x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Joaquin Almunia: Comisia Europeana investigheaza contractele Hidroelectrica cu Alro, ArcelorMittal si "baietii destepti"

Joaquin Almunia: Comisia Europeana investigheaza contractele Hidroelectrica cu Alro, ArcelorMittal si "baietii destepti"

de Daniel Ionaşcu    |    21 Oct 2011   •   08:58
Joaquin Almunia: Comisia Europeana investigheaza contractele Hidroelectrica cu Alro, ArcelorMittal si "baietii destepti"

Comisia Europeana verifica in aceste momente contractele pe care Hidroelectrica, producatorul celei mai ieftine electricitati din tara, le are cu producatorul de aluminiu Alro, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati si alti furnizori privati, a declarat la Bucuresti Joaquin Almunia, Comisarul European pentru Competitie.

"Cand preturile nu se formeaza pe piata, restul trebuie sa plateasca un pret mai mare pentru distorsiunile create", a declarat Almunia intr-o conferinta.

Alro are un contract pe termen lung pana in 2018, in vreme ce ArcelorMittal a luat de doi ani cantitati mari de energie printr-un artificiu tehnic. Mai exact cerea energie ieftina si numai Hidroelectrica putea oferi aceste preturi. Alro si ArcelorMittal sunt primii doi consumatori de energie electrica din tara, cu 3 TWh si, respectiv 1,75 TWh anual. Asta inseamna 5% si 3% din consumul national.

Printre "baietii destepti" care preiau curent ieftin hidro si il revand mai departe se numara Energy Holding, Alpiq si EFT.

×