x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Joburi de criză / Reorientare pe piaţa forţei de muncă

Joburi de criză / Reorientare pe piaţa forţei de muncă

de Diana Scarlat    |    22 Dec 2008   •   00:00
Joburi de criză / Reorientare pe piaţa forţei de muncă

Criza economică a adus un val de reformulări ale cererii şi ofertei pe piaţa forţei de muncă. Noile condiţii au schimbat atât aşteptările angajaţilor, cât şi noile condiţii ale angajatorilor. Se simte deja o creştere a activităţii de formare profesională, dar şi schimbări majore ale politicilor de HR în cadrul companiilor.



Piaţa forţei de muncă înseamnă atât cerere şi ofertă de personal calificat, pentru posturi plătite cu mii de euro lunar, cât şi meserii comune, plătite cu salariul minim pe economie. Dacă cei care fac parte din prima categorie resimt efectele crizei economice printr-o dimi­nuare a ofertelor şi o scădere a salariilor, ceilalţi sunt puşi în faţa nevoii de reo­rientare profesională pentru a-şi păstra locul de muncă sau pentru a-şi găsi ceva de lucru, în condiţiile creşterii ratei şo­ma­jului. Cei fără calificare sau cu meserii mai puţin căutate astăzi pot urma cursuri de câteva luni, fie gratuite, oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, fie plătite, oferite de diverse companii specializate. Absol­ven­ţii primesc atestate recunoscute la nivel naţional din partea Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA) şi pot profesa într-un nou domeniu.

Există şi programele permanente de formare profesională, urmate atât de an­ga­jaţii firmelor private, cât şi de cei care lucrează la stat. La locul de muncă angajaţii pot beneficia de cursuri organizate şi de angajator, de stagii de adaptare profesională la cerinţele postului, de stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate, precum şi de alte forme de pregătire acceptate prin Codul Muncii, ca ucenicia organizată la locul de muncă, formare individualizată şi alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat. Participarea la programele de formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.

CALIFICARE ÎN MUNCĂ
Numărul certificatelor de calificare şi de absolvire cu recunoaştere naţională eliberate în urma finalizării programelor autorizate de CNFPA a crescut în perioada octombrie-noiembrie, de la 16.300 pe lună la nivel naţional, la 25.000. În ace­eaşi perioadă a crescut şi numărul programelor de formare profesională pentru care s-a solicitat autorizarea, de la 165 pe lună la nivel naţional, la 199.

Cele mai căutate programe pentru care s-a solicitat autorizarea în ultima perioadă sunt: "ma­na­ger de proiect", "agent de pază şi or­dine", "formator", "frizer-coa­for-ma­ni­chiu­rist-pedichiurist", "inspector resurse umane", "zidar, pietrar, tencuitor", "in­spector în domeniul sănătăţii şi se­cu­rităţii în muncă", "dulgher-tâm­plar-parchetar", "contabil", "specialist în dome­niul sănătăţii şi securităţii în mun­că", "asistent personal al persoanei cu handicap grav", "manager resurse uma­ne", "os­pă­tar" şi "bucătar".

Din luna oc­tom­brie au început 1.125 de programe de formare profesională auto­rizate la nivel naţional, în topul acestora aflându-se meseriile "agent de pază şi ordine", "in­spec­tor resurse umane", "operator calculator electronic şi reţele", "manager proiect", "lu­cră­tor în comerţ", "contabil", "formator", "tehnician maseur şi maseur", "bucătar". "Din analiza celor două topuri de programe propuse spre autorizare şi începute nu rezultă schimbări majore faţă de perioadele anterioare. În consecinţă, se poate spune că piaţa ofertei de programe de formare profesională auto­rizate nu înregistrază deocamdată schimbări majore", explică Felicia Zarojanu, director general al CNFPA. De la declanşarea crizei economice mondiale s-a constatat şi o creştere a numărului de cereri de recunoaştere a diplomelor obţinute de români în alte ţări.

OFERTA PENTRU PROFESIONIŞTI

Pentru absolvenţii de studii superioare cu experienţă în domeniul în care profesează, situaţia este alta. "Criza economică atrage schimbări majore ale politicilor de HR din cadrul companiilor. În condiţiile unor bugete de recrutare restrânse, atenţia angajatorilor se orientează către o mai bună gestionare a resurselor proprii. Nu ar trebui pierdut din vedere faptul că actuala criză economică aduce cu ea şi oportunităţi pentru departamentele de resurse umane care ar trebui să se orienteze în acest moment către atragerea resurselor umane de cea mai bună calitate, asfel creând condiţiile unei accelerări intense odată ce climatul economic revine la normal", explică Nagy Andras, manager BestJobs.

Reprezentanţii firmelor care se ocupă de recrutarea forţei de muncă vorbesc despre un blocaj pe această piaţă care a început o dată cu declanşarea crizei economice şi va dura, cel mai probabil, până în luna aprilie a anului viitor. Pentru angajatori acesta este momentul propice de atragere a oamenilor valoroşi dar cu mai puţină experienţă în domeniul în care-şi desfăşoară activitatea, care acceptă salarii de două ori mai mici decât profesioniştii. "Cele mai afectate domenii, care au înregistrat o scădere în această perioadă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007, sunt Arhitectura, Imobiliare şi Construcţii, 36%, Finanţe, Contabilitate şi Administrativ, 18%, Me­talurgie şi Industrie Uşoară, 21%. S-au înregistrat şi creşteri în privinţa cererii de începători sau studenţi, 41%, sau în domenii ca Internet şi Media, 30%.", mai spun reprezentanţii BestJobs.

ANGAJATORII PROFITĂ
Piaţa este blocată în această perioadă şi de situaţia întâlnită la fiecare sfârşit de an, când nici solicitanţii nu sunt dispuşi să-şi schimbe locul de muncă pentru a nu pierde bonusurile oferite de companiile la care lucrează, dar cauza principală este situaţia economică la nivel mondial. "Din cauza crizei prin care trece România, majoritatea angajatorilor sunt în expectativă. Sunt mulţi oameni buni în căutare de job şi pot fi cumpăraţi acum cu bani puţini. Dacă pentru un post de manager se oferea până acum un salariu de 5.000 de euro, maşină la dispoziţie şi angajatorii acceptau toate condiţiile candidatului la post, acum se oferă numai 2.500 de euro pentru un om bun, în acelaşi post. Dacă va continua criza, se va reduce numărul de posturi şi va exista forţă de muncă la alegere pe piaţă. Credem că piaţa îşi va reveni prin luna aprilie, spre deosebire de anii precedenţi, când lu­cru­rile începeau să se mişte în februarie.", explică şi reprezentanţii firmei de re­cru­tare a forţei de muncă Hi-Q Management.

×
Subiecte în articol: economic profesionala formare