x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Joseph Stiglitz: Europa, principalul risc pentru economia mondială în 2013

Joseph Stiglitz: Europa, principalul risc pentru economia mondială în 2013

02 Ian 2013   •   12:48
Joseph Stiglitz: Europa, principalul risc pentru economia mondială în 2013
Sursa foto: JUAN MABROMATA/AFP

Europa reprezintă principalul risc pentru economia mondială în 2013, a apreciat laureatul Premiului Nobel pentru Economie americanul Joseph Stiglitz, scrie cotidianul Handelsblatt, potrivit France Presse.

"Riscul real pentru economia mondială se află în Europa", a spus Stiglitz, referindu-se mai ales la dificultăţile economice din Spania şi din Grecia, ţări aflate "într-o criză din care nu se întrevăd semne că ar putea să iasă".

Legat de ieşirea din agitaţia prezentă în zona euro de mai multe luni, economistul american a respins principiul pactului bugetar, ce "nu este o soluţie", şi a opinat că achiziţionarea de obligaţiuni de stat de către Banca Centrală Europeană nu poate fi decât un "medicament temporar".

"Dacă BCE va face din continuarea politicilor de austeritate o condiţie pentru finanţările sale, aceasta va avea drept singură consecinţă agravarea stării bolii. Până acum, responsabilii politici europeni nu au reuşit să se pună de acord asupra implementării unui adevărat pact de creştere pentru ţările aflate la periferia zonei euro", a subliniat Stiglitz, potrivit Agerpres. Laureatul Premiului Nobel pentru Economie nu a exclus noi turbulenţe în zona euro în anul ce tocmai a început.

×