x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Juma’ de popor, atins la leafă

Juma’ de popor, atins la leafă

de Vali Blanaru    |    16 Iun 2009   •   00:00

Veniturile a 50% din români au fost tăiate în luna martie de criza financiară, în special prin dispariţia bonusurilor, potrivit unui studiu GFK. Cei mai afectaţi de criză sunt micii patroni şi liber-profesioniştii, două treimi din aceştia înregistrând o situaţie financiară în declin.



Veniturile a patru din zece români au fost influenţate în mod negativ de criză în luna martie. Cel mai mare impact a fost înregistrat asupra veniturilor extrasalariale, cum sunt bonusurile şi comisioanele, 21% din populaţie resimţind scăderea acestora. Criza este la fel resimţită în mediul urban şi rural, neexistând diferenţe între modul în care aceasta a influenţat veniturile celor de la oraşe, respectiv sate.

Populaţia activă este cea mai expusă la consecinţe nefavorabile asupra venitului, procentul celor afectaţi crescând la 50% printre cei angajaţi sau în căutarea unui loc de muncă. Bucureştenii percep cel mai puţin aceste efecte, numai 18% din locuitorii Capitalei spunând că veniturile le-au fost influenţate de criză. Cei mai expuşi la efectele crizei asupra veniturilor au fost locuitorii din Oltenia, unde puţin peste jumătate din populaţie le-a resimţit.

Cea mai dificilă situaţie se resimte în rândul independenţilor, micilor patroni şi liber-profesioniştilor, mai mult de jumătate dintre ei au veniturile în scădere şi, în total, două treimi dintre ei afirmă că au o situaţie financiară în declin. Pe lângă diminuarea veniturilor extrasalariale, alte consecinţe care s-au manifestat sunt încasarea cu întârziere a salariului sau chiar scăderea lui, ambele fiind resimţite de 9% din populaţie.

MAI MULŢI ŞOMERI

În aprilie 2009, cifrele arată o situa-ţie asemănătoare cu cea din martie. Totuşi, a crescut proporţia celor care şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei de la 5% la 7%. Pentru 60% dintre români, situaţia financiară a familiei este caracterizată prin afirmaţia "cu veniturile noastre abia reuşim să ne acoperim cheltuielile curente", ponderea lor fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (53%). În plus, a scăzut proporţia celor care economisesc cu cinci puncte procentuale faţă de anul precedent, ajungând la 17% în luna martie 2009.

Prin comparaţie cu alte state, contextul din România este asemănător cu cel din Cehia şi din Bosnia-Herţegovina. Cel mai puternic afectată este Ungaria, unde peste 70% din populaţie consideră că situaţia financiară a familiei s-a înrăutăţit, iar cel mai puţin expusă este Austria, cu 30% din populaţie afectată.

Informaţiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, fiind reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste. Eşantionul este format din 1.000 de persoane din zona urbană şi rurală. Cercetarea s-a realizat simultan în nouă ţări din Europa.

×
Subiecte în articol: economic