x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Karina, prinţesa Dedeman, administrator la Conpet

Karina, prinţesa Dedeman, administrator la Conpet

de Cristian Anton    |    24 Aug 2018   •   09:00
Karina, prinţesa Dedeman, administrator la Conpet

Karina Pavăl, fiica cea mare a lui Dragoş Pavăl, acţionarul majoritar al imperiului Dedeman, a fost numită administrator al companiei de stat Conpet SA. Miliardara de doar 24 de ani va fi colegă în board-ul Conpet cu alte câteva personaje inedite. Printre ele, Claudiu Aurelian Popa - fost director general al echipei de fotbal Rapid Bucureşti şi jurist la Astra Giurgiu, dar şi Darius Dumitru Meşca, naşul de cununie al fugarului Sebastian Ghiţă. Dedeman a intrat puternic pe piaţa energetică din România, compania fraţilor Pavăl deţinând pachete semnificative de acţiuni la operatori naţionali strategici ca Electrica, Transelectrica şi Romgaz.

Transportatorul naţional de petrol Conpet SA are un nou Consiliu de Administraţie (CA), alcătuit din şapte membri aleşi prin vot cumulativ, cu o indemnizaţie lunară brută de 13.022 lei: Constantin Ciprian Iacob, Claudiu Aurelian Popa, Florin Daniel Gavrilă, Mihai Adrian Albulescu, Cristian Florin Gheorghe, Darius Dumitru Meşca şi Karina Pavăl. Totodată, au fost revocaţi administratorii Manuela Petronela Stan - Olteanu, Constantin Văduva, Ion Cristian Matei şi Liviu Ilaşi. Conpet SA a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 376,66 milioane lei şi un profit net de 73,66 milioane lei.

Pe lângă participaţia la Conpet, Dedeman mai deţine 5,898% din acţiunile Transelectrica, 5,769% din Electrica şi, potrivit unor surse din piaţă, un pachet important la Romgaz. Toate companii de importanţă strategică pentru România

Acţionarul majoritar al companiei din Ploieşti este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine 58,71% din acţiuni. Unul din acţionarii semnificativi este şi Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj din România controlând un pachet de 7,4%. Acesta a fost şi motivul pentru care compania fraţilor Dragoş şi Adrian Pavăl a avut dreptul a numi un administrator în board-ul Conpet SA.

Legată de glie prin contract

Şcolită în Elveţia şi Anglia, moştenitoarea imperiului Dedeman respectă prevederile contractului semnat cu tatăl său şi se implică cu responsabilitate în afacerile familiei. „Am un contract cu ea, prin care mi-a promis că după studii se întoarce acasă. E un contract scris, să ştiţi”, spunea la un moment dat Dragoş Pavăl.

35.700 de ani ar trebui să lucreze Karina Pavăl la Conpet, cu indemnizaţia de acum, pentru a atinge valoarea averii familiei care acum este de peste 1,2 miliarde de euro

Moştenitoarea unui imperiu cu afaceri de peste un miliard de euro pe an, Karina Pavăl este, de departe, cea mai bogată tânără din România. Acţionarul minoritar Dedeman este, de altfel, de trei ori mai mare decât compania de stat Conpet SA. Noua administratoră a transportatorului naţional de ţiţei are deja un master în filosofie la Cambridge, unde urmează în prezent studii de economie.

„Jucător” la Astra şi Rapid, transferat la Conpet

Nu doar Karina Pavăl atrage atenţia în noul CA al Conpet. Avocatul Constantin Ciprian Iacob a fost lider TNL Pucioasa şi candidat independent la Primăria Târgovişte, Florin Daniel Gavrilă este reprezentantul SIF Banat Crişana SA, prof. univ.dr.ing. Mihai Adrian Albulescu este fost secretar de stat în Ministerul Economiei, în timp ce Cristian Florin Gheorghe este fost comerciant de piese auto numit administrator la Oil Terminal SA şi la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Inedită este prezenţa lui Claudiu Aurelian Popa, fost jurist la clubul de fotbal Astra Giurgiu, director general al echipei Rapid Bucureşti, observator federal şi preşedintele Comisiei privind Statutul Jucătorului în Liga Profesionistă de Fotbal.   

Omul lui Ghiţă, bine băgat în priză

Interesant este şi Darius Dumitru Meşca, cel care activează de mai mulţi ani în board-ul Conpet SA. Fost secretar de stat inculpat în dosarul gazului ieftin pentru Interagro, Meşca este consilier judeţean PSD în Prahova şi a ocupat funcţii importante de conducere la Electrica Furnizare SA şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA. La ultima companie amintită era unul din cei mai bine plătiţi manageri din sistemul de stat, cu venituri anuale de peste 1,3 milioane de lei. Darius Dumitru Meşca este naşul de cununie al fugarului Sebastian Ghiţă, iar soţia sa, Anca Meşca, este şi acum angajată în grupul Asesoft.

×