Ouăle lansate astăzi sunt cel de-al doilea produs BIO din portofoliul La Provincia, primul lansat fiind puiul BIO.
Studii realizate pentru stabilirea profilului consumatorului au arătat faptul că piața noastră de ouă BIO nu este destul de reprezentată și că există o cerere semnificativă pentru un astfel de produs. Este motivul pentru care am decis extinderea gamei, sub brandul-umbrelă La Provincia, adăugând ouăle BIO. În acest fel, răspundem și nevoilor consumatorilor care se orientează preponderent spre zona de produse alimentare premium și BIO, a declarat Andrei Brumaru, CEO Carmistin.
Cu toate că, în prezent, nu este o piață foarte dezvoltată din cauza prețurilor ceva mai mari, în următorii 5 ani, cererea de ouă BIO va crește într-un ritm accelerat, la fel cum va crește și pentru carnea de pui BIO.
„Atacăm zona de ouă BIO în momentul acesta, de un an și ceva am autorizat și abatoarele de producție carne pentru a putea sacrifica și a produce și carne BIO pentru că noi credem foarte mult în producția de alimente sănătoase. Și, atunci, strategia noastră de dezvoltare este în direcția aceasta”, mai spune Brumaru.
Potrivit acestuia, pentru a produce ouă și carne BIO, sunt necesare condiții speciale, care implică nu doar investiții, ci și o tehnologie diferită și un timp destul de mare pentru punerea în practică a acestor condiții.
Creșterea cheltuielilor de producție este estimată de reprezentanții companiei între 35% și 40%.
„Tehnologia de a produce BIO este cu totul și cu totul altceva. În primul rând, ai nevoie de 2-3 ani ca să certifici că terenul pe care urmează să produci cereale BIO și, respectiv, să faci ferme BIO, trebuie să treacă printr-o perioadă de conversie. Lucru care se întâmplă în 2-3 ani, în funcție de tipul de cultură: perenă sau sezonieră. După care își construiești ferma și respecți condițiile din regulamentele europene prin care ești certificate ca și producător BIO. De la suprafața exterioară – pentru că toate animalele trebuie să crească și să aibă acces în exterior și discutăm de 4 mp pe cap de pasăre, și pentru ouă, și pentru carne -, la condiții legate de furaje (toate furajele pe care le mănâncă păsările respective sunt din producție certificată ca fiind BIO – și este necesată o unitate specială care să producă furajul ăsta, care să fie, la rândul ei, certificate ca și unitate producătoare de furaje BIO”, a explicat Andrei Brumaru.
De asemenea, ciclul de producție este diferit: 82 de zile, față 41-42 de zile în cazul unui pui convențional.
Beneficiile ouălor BIO La Provincia
- produs în România, în ferma Carmistin, de la Leleasca;
- ouă provenite de la găini crescute cu acces în aer liber, fiecare găină având alocată o suprafață de min. 4 mp pășune;
- ouă provenite de la găini crescute exclusiv cu hrană din agricultură ecologică, producție proprie parțial;
- ouă sortate și ambalate manual, pentru control sporit și calitate superioară;
- în ambalaj nou, inovator, ouăle BIO vin într-o varietate de dimensiuni și forme - de 6 (L/XL) și 10 ouă (M/L) și 12 ouă (M/L), respectiv cofrag de 20 ouă (mărimea S).
Ouăle BIO La Provincia sunt disponibile în prezent, în rețeaua magazinelor Lidl, la un preț de 24,99 lei/cofrajul de 20 ouă (S) și online, prin aplicația sezamo.ro, la un preț de de 29,49 lei/cofrajul de 20 ouă (S).
Despre conceptul BIO
Grupul Carmistin derulează în prezent un amplu proces de conversie a terenurilor agricole proprii care susțin hrana fermelor La Provincia. Mai mult de 30 % din totalul de 7.000 ha au trecut sau sunt în proces de trecere la agricultura BIO. Brandul La Provincia cuprinde gamele Pui Vegetarian crescut cu legume și cereale, Pui crescut la sol și Pui bio, La Provincia fiind de altfel singurul brand românesc cu două abatoare certificate alimentației BIO.
Divizia de pui reprezintă cca. 50% din business-ul Carmistin, Grup poziționat în prezent între primii trei producători de alimente din România. Carmistin a intrat pe piața creșterii păsărilor în anul 2008, prin înființarea companiei Avicarvil, odată cu preluarea platformei Oltchim, platformă avicolă cu o experiență de peste trei decenii în creșterea și producția de carne de pasăre. Compania și-a consolidat treptat poziția, devenind unul dintre principalii producători de carne de pasăre la nivel național.
Anul 2023 constituie anul lansării primei game de ouă LaProvincia, brand al Grupului Carmistin, care și-a diversificat portofoliul de produse într-o primă etapă în luna februarie, când a lansat ouăle de la găini vegetariene, provenind de la păsări crescute la sol, după metoda tradițională. Acest prim produs apărut în 2023 a fost completat înainte de Sărbătoarea Învierii, de ouăle BIO La Provincia. Ambele categorii de produse vor fi disponibile în curând în întreaga varietate de mărimi și ambalaje, în rețelele Lidl și Kaufland, dar cât și în alte magazine.
Despre Carmistin
Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii active în producţia de carne de pasăre și ouă, creșterea porcilor, creșterea bovinelor, dar și în producţia de cereale, în cadrul Carmistin fiind integraţi în prezent fermieri cu peste 10.000 hectare teren cultivat, din care peste 30% reprezentând agricultura bio. Obiectivul Carmistin este de a deveni cel mai mare producător de proteină animală din România.