x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La Tel Drum, insolvenţa stă, contractele cu statul curg

La Tel Drum, insolvenţa stă, contractele cu statul curg

de Cristian Anton    |    23 Apr 2018   •   11:50
La Tel Drum, insolvenţa stă, contractele cu statul curg
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Dosarul insolvenţei Tel Drum SA este unul cât se poate de stufos, iar instanţa a mutat deja în vară termenul de inventariere a bunurilor debitoarei. Lista creditorilor este departe de a fi finalizată până şi în forma sa preliminară, data la care raportul asupra cauzelor insolvenţei trebuia să fie prezentat a fost şi aceasta prelungită, dar Tel Drum are parte de toată susţinerea statului pentru a depăşi cu bine acest moment dificil. Aşa se face că cel mai cunoscut drumar al României a mai primit un contract în Teleormanul natal, de peste 40 de milioane de lei, pentru întreţinerea uliţelor judeţene, iar Ministerul Dezvoltării a decontat pentru anul trecut lucrări de 61 de milioane de lei prestate de Tel Drum tot în Teleorman.

 

Tel Drum SA a semnat pe 19.03.2018 un acord-cadru pentru întreţinerea drumurilor din Teleorman, în valoare totală de peste 40 milioane lei. Primul lot vizează întreţinerea îmbrăcăminţilor asfaltice şi tratamente bituminoase, cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Teleorman de 20.423.411,34 lei, în timp ce lotul al doilea presupune întreţinerea drumurilor pietruite, pentru care s-au repartizat 20.611.532,92 lei. Tel Drum SA a prins ambele loturi, primul alături de Strabag SRL, iar cel de-al doilea cu Hidro Inter SRL. Acordul-cadru este pe 48 de luni şi asigură o sursă constantă de venituri pentru firma intrată în insolvenţă, la cerere, pe 29.01.2018.

 

Ajutor (ne)sperat de la stat

La sfârşitul lunii martie, Tribunalul Teleorman a luat mai multe decizii importante pentru Tel Drum. Judecătorul sindic a împins până pe 23 aprilie termenul de depunere a raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, a prelungit până pe 25 mai termenul de definitivare a tabelului creanţelor, în timp ce termenul de inventariere a bunurilor debitoarei a fost majorat până pe 4 iunie. De asemenea, instanţa a luat cunoştinţă de faptul că Tel Drum SA şi Rompetrol au modificat un contract semnat în aprilie 2015, astfel încât compania din Teleorman va plăti exclusiv în avans toate achiziţiile de combustibil. Totodată, administratorul judiciar a avizat pe 12.02.2018 încheierea unui contract de prestări servicii între Universitatea Politehnica Bucureşti şi Tel Drum SA, prin care instituţia bucureşteană va realiza cursuri de pregătire teoretică pentru autorizarea electricienilor.

 

163.177.346, 65 lei este valoarea contractului din 2014, din care Ministerul Dezvoltării Regionale decontează acum, după intrarea în insolvenţă a Tel Drum, peste 61 milioane lei

 

Cea mai interesantă informaţie face însă referire la încheierea actului adiţional nr. 10 la contractul de lucrări nr. 209/27.11.2014, încheiat între CJ Teleorman şi Tel Drum SA, prin care se aduc următoarele modificări: „Pentru anul 2017, suma alocată este de 61.297.701, 05 lei din care: de la MDRAPFE – execuție și diverse şi neprevăzute 59.216.545,41 lei; din buget local – execuție 1.558.701,05 lei (inclusiv TVA) de la MDRAPFE pentru execuție lucrări și diverse și neprevăzute executate în anul 2017 și nedecontate”.

 

“Leagănul” liderului PSD, victimă colaterală

Insolvenţa Tel Drum duce şi la situaţii inedite, care îl afectează direct pe Liviu Dragnea, liderul PSD despre care DNA şi “gura lumii” spun că ar fi adevăratul patron al companiei. În februarie, instanţa a dat curs solicitării Tel Drum şi a obligat Primăria Saelele să plătească firmei o datorie de 941.376,68 lei, cu penalităţi de întârziere de 0,15%, pe baza unui contract din 2012, de aproape patru milioane de lei, pentru construirea unei reţele de canalizare şi a unei staţii de epurare a apelor uzate. Liviu Dragnea s-a născut în comuna Gratia, dar a copilărit în Saelele.

 

Imaginea proastă i-a îngropat

Tel Drum SA a intrat în insolvenţă din cauza imaginii publice proaste şi sechestrul pus de DNA, o spun chiar oficialii firmei. “S-a precizat faptul că activitatea a decurs bine, însă la data de 20.12.2017, prin Adresa nr. 114669 a Unicredit Bank, ca bancă finanţatoare a activităţii curente, în urma scandalurilor mediatice referitoare la această societate şi a instituirii măsurii sechestrului asigurător, a decis, în mod unilateral, rambursarea anticipată cu 10 zile înainte de scadenţă a liniilor de credit şi plafonului factoring. De la acea dată, societatea nu mai are

lichidităţi ca să îşi acopere plăţile şi a fost înregistrată în Centrala Incidenţelor de Plată Majore, ca urmare a lipsei de disponibil, motiv pentru care s-a decis intrarea în procedura generală a insolvenţei”, se arată în dosarul de insolvenţă.

 

DNA a pus două sechestre asupra tuturor bunurilor Tel Drum: unul în august 2017, până la concurenţa sumei de 4.170.462,5 lei, şi altul în ianuarie 2018, până la concurenţa sumei de 32.118.589,51 lei.

 

“S-a precizat că la data formulării acţiunii, societatea se afla în încetare de plăţi, neputând acoperi debitele scadente pe care le înregistrează la bugetul de stat, asociaţi, instituţii de credit şi furnizori, restanţele depăşind suma de 10.000.000 lei”, continuă administratorii Tel Drum. 

 

Datorii de milioane către Dragnea

Potrivit datelor preliminare, Tel Drum are de restituit 52.406.957,54 lei, către 365 de firme şi persoane, dar situaţia oficială se va regăsi în tabelul creanţelor care trebuie depus până pe 25 mai. Cei mai mulţi bani îi au de recuperat Unicredit - 9,7 milioane lei, Aversa Manufacturing - 5,3 milioane lei, toţi cei cinci acţionari - Petre Pitiş, Liviu Lucian Dobrescu, Florea Neda, Marilena Panaitov şi Mirela Costache - dividende de cinci milioane lei, Romcip (Ferma Salcia, deţinută de Ştefan Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea) - 3,6 milioane lei, bugetul de stat - 3,6 milioane lei, Europrotect Security - 1,4 milioane lei etc.

 

Ţara drumurilor de pământ

Drumurile de pământ din Teleorman sunt o adevărată mană cerească pentru Tel Drum. Numai anul acesta, Guvernul a alocat 12,03 milioane de lei pentru Teleorman, cu o reţea de 1.147 kilometri de drumuri, modernizată în proporţie de 53%. România are peste 31.000 km de drumuri pietruite şi de pământ şi circa 750 km de autostradă, la un total de 86.080 km.

 

Tel Drum a beneficiat în ultimii zece ani de circa 200 de contracte cu statul, în valoare totală de jumătate de miliard de euro

×
Subiecte în articol: tel drum