În localitatea Suciu de Jos, din judeţul Maramureş, erau circa 600 de bivoli în urmă cu câțiva ani. Acum au mai rămas 60. România pierde anual între 500 şi 800 de exemplare.
"Numai noi îi ţinem pentru că ne sunt dragi. Unul tânăr dacă nu îi iese banul, nu stă lângă ei. Nu se rentează, la 50 de bivoli trebuie 30 de milioane, un salariu minim", spun un localnic.
Alţi săteni sunt mulţumiţi deşi e mult de muncă. "E rentabil, după pensia mică, mai adunăm ceva, cât de cât. Cât costă un litru de lapte? 4,50 la stat. La abonaţi 5,6 lei", spune Anuca Nechita, localnică.
Citiți și Puterea gutuilor: Comorile nutritive care aduc gustul toamnei în deserturi savuroase
Deşi laptele de bivoliţă e la mare căutare, este mult mai simplu să crească vaci. Dau până la 25 de litri de lapte, faţă de maximum 10. Și subvenţia de la stat e mai mică.
Doar în câteva magazine se mai găsesc lapte şi brânzeturi de bivoliţă.
"Le consumăm, dar sunt foarte rare. Îmi place ernorm de mult smântâna de bivoliţă,dar nu o găsim. Mai găsim şi cu lapte de bivoliţă, dar e foarte rar", spune un client.
"Avem mozzarela de bivoliţă, smântână, urdă. Cam toate sunt foarte cerute", afirmă un vânzător.
Citiți și 6 secrete despre sănătate din Japonia. Cum să ai o viață lungă și fericită
"Conține o cantitate importantă de proteine, cu o valoare biologică foarte bună. Mai mult calciu, cu 50% mai mult decât laptele de vacă. Mai puţin colesterol, cu 30-40%", explică Iulia Trif, nutriționist.
Un kilogram de mozarella din lapte de bivoliță costă 80 de lei, iar aceeași cantitate de urdă, burduf sau telemea costă 60 de lei. Pentru un litru de lapte, cumpărătorii plătesc 15 lei, iar pentru smântână 50 de lei, relatează observatornews.ro.