x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lefuri scăzute din condei

Lefuri scăzute din condei

de Diana Scarlat    |    15 Feb 2011   •   21:14
Lefuri scăzute din condei
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

152036-ds-20101027131814018.jpgÎn aşteptarea creşterii salariilor cu 15%, bugetarii au avut o surpriză neplăcută din partea Guvernului, pentru că lefurile fie le-au fost majorate cu procente între 11% şi 12,5%, fie chiar le-au scăzut.

Profesorii au pri­mit o dublă lovitură, prin interpre­ta­rea legislaţiei în defavoarea lor. Există cazuri în care salariile profesorilor sunt mai mici în luna ianua­rie decât în decembrie 2010, dacă s-au scă­zut sporurile pentru condiţii vă­tă­mă­toare şi sumele compensatorii acordate în 2010.

La aceste situaţii se adăugă profesorii plătiţi anul trecut potrivit prevederilor Legii 221/2008, cu salariul majorat cu 33,4%, care au pierdut în ianuarie această majorare, astfel încât creşterea cu 15% a devenit o scădere cu câteva procente. Sindicatele acuză Guvernul de rea-voinţă în legătură cu majorările promise şi ne­realizate, unii lideri susţinând că for­mula de calcul a fost greşită in­ten­ţio­nat, pentru că nu s-a dorit în reali­tate majorarea cu 15%. La fel de bine poate fi vorba şi de incompetenţa ce­lor care au calculat cele 15 procente de fiecare dată altfel, într-o matemati­că relativă, în care procentele sunt mereu mai puţine decât li se promit salariaţilor.

Nemulţumiţi de neserio­zitatea guvernanţilor, sindicaliştii au reînceput pregătirile pentru un nou val de proteste. Sindicatele din În­vă­ţământ au strâns deja sute de sem­nă­turi şi au început întâlnirile cu lide­rii din toată ţara pentru a stabili ca­lendarul protestelor.

152039-untitled-1.jpgCele cinci mari confederaţii sindicale au anunţat că vor ieşi iar în stradă, fiind ne­mul­ţu­mite atât de păcăleala majorării salariilor, cât şi de modificările Codului Muncii. Şi ei, angajaţii din Sănătate vor continua să-şi manifeste ne­mulţumirea, mai ales după închiderea spitalelor din toată ţara, care a adus noi disponibilizări în sistem, la care se adaugă majorările salariale cu mai puţin de 15%.

Ziua de salariu a venit pentru bu­getari cu o surpriză din partea Gu­vernului, dar nu cea pe care o aşteptau, adică majorarea cu 15% promisă, ci cu o majorare mai mică, de apro­ximativ 12,5% sau chiar cu scăderi semnificative faţă de decembrie 2010.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) semnalează cazuri în care salariile profesorilor sunt mai mici în luna ianuarie decât în decembrie 2010. "Sunt situaţii în care salariul din ianuarie 2011 este mai mic decât cel din decembrie 2010, dacă s-au scăzut sporurile pentru condiţii vătămătoare şi sumele compensatorii acordate în 2010. Este şi un caz în care un profesor  plătit în 2010 potrivit prevederilor Legii 221/2008, cu salariul majorat cu 33,4%, a pierdut în ianuarie această majorare şi i s-a acordat mărirea de 15%, dar în realitate are salariul mai mic decât în decembrie 2010", arată FSLI.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat că majorarea cu 15% începând cu 1 ia­nuarie 2011 nu se aplică în mai multe cazuri în rândul angajaţilor din învăţământ. "Guvernul dă cu o mână şi ia cu alta, apoi să se laudă că face bine. Este o tactică a actualului Guvern pe care o cunoaştem. O situaţie cruntă este în judeţele Botoşani şi Suceava, unde colegii noştri au câştigat în instanţă, în 2010, majorarea salariilor cu 33 de procente, potrivit Legii 221/2008, dar care le-a fost abuziv luată în ianua­rie 2011", explică Hăncescu, adău­gând că acestor profesori li s-au luat 33 de procente în urma unui calcul ma­tematic şi nu li s-au dat nici ma­jorarea salarială de 15% promisă, fiind vorba în realitate despre o scădere mai mare de 18 procente. Cadrele didactice din Suceava şi Botoşani au organizat acţiuni de protest din cauza scăderii salariilor pe luna ianuarie.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei "Spi­ru Haret", susţine că majorarea cu aproximativ 12,5% în loc de 15% este cauzată de un calcul greşit in­tenţionat de Guvern, iar diferenţa apare de la formula de calcul a re­pre­zentanţilor Ministerului de Fi­nanţe şi Ministerului Muncii. "Erau conştienţi că nu va fi o aşa-zisă creştere de 15%, iar în educaţie, o dată cu apariţia Legii educaţiei naţionale, cadrele didactice cu vechime vor mai pierde la salariu o dată, din luna martie", a declarat Marius Nistor, ex­plicând că prin dispariţia celor trei tranşe de vechime – 30-35 de ani, 35-40 de ani şi peste 40 de ani – zeci de mii de profesori vor avea din luna martie doar şapte procente majorare din cele 15. Federaţia "Spiru Haret" a anunţat deja că se pre­găteşte pentru declanşarea pro­testelor, având în desfăşurare carava­ne sindicale în toată ţara, pentru consultarea tuturor liderilor din teritoriu.

Şi Sanitas Alba anunţă proteste, în urma creşterii salariilor cu doar 11,5%, a anunţat încă de luni pre­şe­dintele sindicatului Sanitas Alba, Ma­rius Sepi. Sindicatul a primit o serie de sesizări de la membrii din ju­deţ an­gajaţi în diverse spitale. "Toată lu­mea este nemulţumită pentru că încă o dată Guvernul Boc ne-a minţit, pen­tru că a zis că ne va da înapoi 15%, dar din calculele pe care le-am fă­cut reiese că 15% s-a calculat la lu­na octombrie şi asta înseamnă apro­xi­mativ 11,5% din salariul tăiat ini­ţial", a spus Sepi. Sanitas a înaintat Di­recţiei de Sănătate Publică Alba un memoriu prin care îşi exprimă ne­mulţumirea "faţă de acţiunile Guvernului, care minte în continuare, spu­nând că mărirea salariilor va fi de 15% începând cu 1 ianuarie 2011".
Sanitas Alba a început de luni să adune semnături pentru declanşarea unor proteste şi deja sunt câteva sute de membri care au semnat pentru susţinerea acestor acţiuni.

Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), arată că sunt multe cazuri în care bugetarii nu şi-au primit salariul majorat cu 15%, aşa cum a promis Guvernul, situaţia fiind cauzată de modul defectuos de comunicare. "Cei care se ocupă de recalcularea salariilor trebuiau să fie instruiţi corespunzător, însă aceste lucruri nu au fost bine puse la punct şi fiecare a aplicat majorarea după capacitatea sa de a înţelege decizia Guvernului, care este susţinută şi prin Legea bugetului, astfel că au apărut aceste situaţii", spune Dumitru Costin, adăugând că s-au comunicat informaţii incorecte. "Oamenilor li s-au vândut speranţe, pentru că fiecare şi-a făcut calculele la luna de referinţă vizată de Mi­nisterul de Finanţe, care nu au fost suficient de explicite, sau la luna de re­ferinţă pe care unii politicieni la vârf au vehiculat-o", mai spusţine Costin.
Salariile de bază din sectorul pu­blic ar fi trebuit să fie majorate din ianuarie 2011 cu 15% în raport cu nivelul din luna octombrie 2010.

Legea salarizării unitare prevede că salariile de bază din sectorul pu­blic cresc în 2011 cu 15%, iar după această majorare, salariile din sectorul bugetar rămân mai mici cu 13,75% faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern.

Un nou sezon de proteste sindicale

Sindicaliştii din Învăţământ şi din Sănătate au anunţat proteste pentru păcăleala majorării salariilor cu 15%, cele cinci confederaţii sin­dicale pun la cale proteste comune le­gate de modificările Codului Mun­cii, iar cercetătorii încep astăzi pro­testele de stradă. Sindicaliştii din cercetare protestează la Parlament şi la Guvern, nemulţumiţi de pre­ve­derile Legii educaţiei şi ale ordonanţei Guvernului privind cerce­ta­rea ştiinţifică. Vor picheta sediul Guvernului, Ministerului Educaţiei şi Autorităţii Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică între orele 8:30 şi 10:30, iar de la 11:30 până la 13:30, protestul se va muta la sediul Parlamentului.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Cercetare-Pro­iectare din România (FSLCP) sus­ţin că situaţia cercetătorilor ştiin­ţifici şi a perso­nalului din cercetare- proiectare se va agrava în contextul intrării în vigoare a Legii educaţiei şi Ordonanţei nr. 6 din 26 ianuarie 2011, prin care a fost modificată şi completată OG 57/2002 privind cer­cetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică. Preşedintele FSLCPR, Radu Minea, arată că încăl­carea reglementărilor euro­pene, dez­infor­marea, dirijarea fondurilor europene către clientela universitară sunt perfect ilustrate atât în Nota de fundamentare a OG 6/2011, cât şi în textul ordonanţei, care urmăreşte "transpunerea abe­raţiilor din Legea educaţiei na­ţio­nale".

Pe 6 octombrie 2010, liderii cercetătorilor au pichetat sediul Comisiei Europene din Bruxe­lles, unde au fost sprijiniţi de sindica­liştii belgieni şi au depus un me­mo­riu adresat comisarului pentru Cercetare ştiinţifică, cuprinzând nemul­ţumirile lor legate de sub­finanţarea domeniului şi de des­fiinţarea institutelor de cercetare. FSLCPR cerea ca cercetarea să fie un domeniu separat, ca banii să nu fie dirijaţi către universităţi. 

×