x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea salarizării intră în vacanţă de vară

Legea salarizării intră în vacanţă de vară

de Diana Scarlat    |    18 Iun 2009   •   00:00

Discuţiile lungi şi dese-s cheia marilor succese cand e vorba de legi noi. Grupul de lucru care-a dezbătut toată primăvara principiile viitoarei Legi unitare a salarizării pentru bugetari şi-a-ncheiat activitatea ieri, dar proiectul va ajunge în dezaterea Parlamentului la toamnă, după vacanţă.



Proiectul Legii unitare de salarizare din sistemul bugetar va ajunge miercuri la Guvern, unde va fi prezentat în forma sa finală. Până marţi, Ministerul Finanţelor va face evaluarea financiară a proiectului legislativ, finalizat ieri în cadrul grupului de lucru de la Ministerul Muncii. Dacă Executivul nu-şi va asuma răspunderea pentru Legea salarizării unice, proiectul va intra în Parlament în luna septembrie, astfel încât legea să fie aprobată până la data la care vor începe discuţiile pentru stabilirea bugetului de stat. Guvernul s-a angajat faţă de FMI să finalizeze Legea până la 30 octombrie.

AU RĂMAS DETALIILE.
„Avem toate informaţiile necesare din partea instituţiilor pentru a finaliza acest proiect. Încă mai sunt câteva detalii care privesc rotunjirea unor coeficienţi. Săptămâna viitoare vom trimite proiectul la Guvern pentru analiză, ulterior va fi publicat şi pe site, însă nu se va depăşi termenul de 30 iunie, pe care l-am stabilit. Noi vom prezenta proiectul Guvernului, care va decide cum va fi promovat", a declarat Valentin Mocanu, Secretar de stat în Ministerul Muncii, la finalul întâlnirii de ieri.

După evaluarea pe care o va face Ministerul Finanţelor, unele poziţii din grila de salarizare ar putea fi rediscutate, însă nu ar fi vorba decât de modificări minore, necesare pentru ca viitorul sistem de salarizare să fie aplicabil, a mai precizat Secretarul de stat. La sfârşitul săptămânii viitoare, proiectul va fi publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii, împreună cu toate anexele care cuprind salariile şi sporurile ce vor fi acordate fiecărei categorii din sistemul bugetar. Reprezentanţii sindicatelor spun că poziţia de intrare în grilă ar putea reprezenta 2,8 salarii minime pe economie, în loc de 3,8, iar prima poziţie, 7,8 salarii, în loc de 8,8, dacă analiza financiară va arăta că actuala formă a grilei nu este sustenabilă, în acest interval de salarizare regăsindu-se 85% dintre bugetari.

Tot marţea viitoare va avea loc o altă întâlnire, într-un grup restrâns, la care va participa câte un reprezentant din partea celor cinci confederaţii sindicale, şi s-ar putea stabili introducerea în grila de salarizare a angajaţilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Curţii de Conturi şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit sindicaliştilor prezenţi la discuţii.

×
Subiecte în articol: economic