x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lemnul de foc redevine preţios în criza energetică din Europa

Lemnul de foc redevine preţios în criza energetică din Europa

08 Sep 2022   •   10:20
Lemnul de foc redevine preţios în criza energetică din Europa

Preţurile în creştere şi penuriile din sector anunţă o iarnă grea pentru cei săraci, în special din Europa Centrală și de Est, potrivit unei analiza a Ziarului Financiar.

Odată cu scumpirea fără precedent a gazelor şi electricităţii, multe gospodării din Europa recurg la lemnele de foc ca sursă alternativă de încălzire în această iarnă, notează Euractiv. Însă creşterea puternică a cererii şi livrările mai mici din Rusia împing preţurile în sus şi provoacă penurii, ameninţând să-i lase pe cei mai vulnerabili în frig în această iarnă.

„Când vine vorba de lemne pentru energie, majoritatea statelor membre UE se confruntă cu penurii, iar preţurile peleţilor au crescut de aproximativ 2,5 ori în ţări ca Germania şi Belgia“, a declarat un purtător de cuvânt al Bioenergy Europe pentru Euractiv. În iulie 2022 a intrat în vigoare o interdicţie de import de peleţi din Rusia folosiţi în producţia de energie.

Sancţiunile asupra importurilor de lemn au dus de asemenea la penurii şi preţuri ridicate, cu impact la nivelul întregului lanţ de aprovizionare. Preţurile sunt ridicate la nivelul întregii Europe, însă ţările central şi est-europene ar putea fi afectate în mod deosebit în condiţiile în care multe gospodării din regiune se bazează pe biomasă pentru încălzire.

În mai 2022, scumpirile afectau deja Ungaria, Bulgaria şi România, unde un procent ridicat din gospodăriile cu venituri mici folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi.

În Bulgaria, unde aproximativ jumătate din gospodării folosesc lemne de foc în iarnă, un metru cub de lemne de foc s-a scumpit de la 40-50 de euro în 2021 la aproximativ 100-150 de euro, în funcţie de regiune.

În Ungaria, presa locală menţionează penurii şi scumpiri de peste 50%, noi creşteri de preţuri fiind aşteptate. În august, Habitat pentru Umanitate Ungaria avertiza că dacă guvernul nu va cheltui mai mult pe subvenţionarea lemnului de foc şi nu va lua măsuri concrete pentru a-i opri pe jucătorii privaţi de la a-şi face stocuri, ar putea apărea „condiţii catastrofale“.

Guvernul ungar anunţa în august că va controla exporturile de lemn de foc, ce are o importanţă strategică pentru securitatea aprovizionării cu energie, potrivit Hungary Today.

Şi în Polonia, preţurile lemnului sunt deja cu aproape 100% mai mari decât cu un an în urmă.

Oamenii caută alternative pentru a-şi încălzi locuinţele, ceea ce a provocat creşteri vertiginoase ale preţurilor şi speculaţii pe piaţă. „Sunt convins că la toamnă lemnul va fi şi mai scump“, prognozează preşedintele Camerei de Comerţ a Industriei Lemnului din Polonia, Rafal Szefler, notează wydarzenia.interia.pl.

În Slovacia, în funcţie de tipul de lemn, preţurile s-au dublat în medie comparativ cu anul trecut, relatează Euractiv.

Problema există și dincolo de bloc, în Albania, Kosovo şi Serbia.

Multe guverne iau măsuri pentru a proteja gospodăriile, însă există temeri că exploatările forestiere ilegale ar putea deveni o soluţie în egală măsură.

Dezbaterile privitoare la sustenabilitatea energiei bazate pe lemn continuă. Bioenergy Europe argumentează că lemnul este o sursă de energie regenerabilă care va ajuta Europa să-şi sporească independenţa energetică, însă organizaţiile de mediu avertizează cu privire la impactul emisiilor de carbon generate de producţia de energie din biomasă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lemn de foc