x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lemnul pentru mobila a luat foc

Lemnul pentru mobila a luat foc

28 Aug 2004   •   00:00

BUSINESS

Consiliul Concurentei s-a autosesizat si a declansat o investigatie asupra faptului ca preturile produselor din PAL (simplu si melaminat) au crescut, in medie, cu 40%, periclitand pozitia pe piata a producatorilor de mobila. Consiliul Concurentei a primit informatii de pe piata din care rezulta ca preturile la produsele PAL simplu si PAL melaminat au crescut in medie cu 40%, periclitand pozitia pe piata a producatorilor de mobila. In acest context, organismul condus de Mihai Berinde s-a autosesizat si a declansat o investigatie.
CATALIN BUDESCU

Povestea scandalului care a izbucnit intre Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) si grupul Kronospan, care a anuntat cresteri de pret de 40% la produsele folosite la producerea mobilei, a luat amploare. Este clar pentru toata lumea ca aceste cresteri de pret ar duce la o scumpire cu aproape 20% la intreaga gama de produse de mobila de pe piata. Totodata, fabricile care utilizeaza ca materie prima PAL brut si PAL melaminat vor suferi pierderi majore, iar la fel ca intr-un joc piramidal, acestea se vor inchide apoi, iar angajatii isi vor pierde locurile de munca.

INCEPUTUL. La data de 9 iunie 2004, Consiliul Concurentei a fost notificat de catre compania Kronospan Holding Ltd. in legatura cu achizitia de catre aceasta a pachetului majoritar de actiuni detinut de catre societatea italiana Gruppo Fratti Spa la societatea Sepal SA Sebes, din judetul Alba. Domeniul principal de activitate a societatii Sepal Sebes consta in fabricarea de produse stratificate din lemn, placaj, panel, furnire, placi din aschii lemnoase (PAL), placi fibrolemnnoase (PFL) etc. Piata relevanta pe care actioneaza Sepal este cea a produselor stratificate din lemn, si anume: piata produselor PAL simplu si a produselor PAL melaminat.

ALTII. Pe piata produselor PAL simplu se mai regasesc firmele Sigstrat Sighetu Marmatiei, Evecor Comanesti, Rostramo Targu-Jiu si Stecopal Curtea de Arges. In cazul celei de PAL melaminat se regasesc in principal companiile Interspan si Eger, societati importatoare ale acestui produs. Imediat dupa achizitionarea producator Sepal Sebes de catre Kronospan, Consiliul Concurentei a primit informatii de pe piata din care rezulta ca preturile la produsele PAL simplu si PAL melaminat au crescut in medie cu 40%, periclitand grav pozitia pe piata a producatorilor de mobila.

INVESTIGATIE. In acest context, Consiliul Concurentei s-a autosesizat si a declansat o investigatie care are ca obiect posibila incalcare a articolului 6 litera a din Legea Concurentei, si anume: "Impunerea in mod direct sau indirect a pretului de vanzare, a tarifelor sau a altor clauze contractuale si refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiar". In cazul in care investigatia ar duce la concluzia ca aceasta companie s-ar face vinovata de incalcarea Legii Concurentei, institutia ar putea amenda societatea in cauza cu valoarea maxima posibila prevazuta de lege, si anume cu circa 10% din cifra de afaceri a companiei.

NEMULTUMIRE PUBLICA

Producatorii de mobila declara ca oricare ar fi motivele noului detinator al fabricii de la Sebes, acestea nu justifica o crestere atat de mare si brusca a preturilor de vanzare (40%), fara a tine seama de impactul asupra pretului la mobila. De asemenea, producatorii romani contesta ineficienta fabricii de la Sebes, reclamata de Kronospan pentru alinierea preturilor la cele europene, in conditiile in care preturile la energia electrica si forta de munca din tara sunt sub nivelul celor din UE. Astfel, in cazul in care intreprinderile romanesti ar renunta la produsele fabricii de la Sebes, fiind nevoite sa importe de la firme din Europa, ar ajunge sa cumpare tot de la companii care apartin grupului Kronospan.

×
Subiecte în articol: economic piata mobila