x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Les Echos: România, paralizată de economia subterană

Les Echos: România, paralizată de economia subterană

31 Mar 2011   •   11:06
Les Echos: România, paralizată de economia subterană
158992-.jpgPreşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a explicat recent, la comisia parlamentară pentru buget, că economia subterană depăşeşte anual 50 de miliarde de euro (aproape 40% din PIB), scrie Les Echos.

Acţiunile autorităţilor politice îl îngrijorează pe fostul premier social-democrat: "De ce împrumutăm bani din străinătate, pentru care plătim dobânzi şi comisioane, în loc să luăm măsuri de combatere a economiei paralele?".

Câteva măsuri simple ar permite un control mai eficient al agenţilor economici care fraudează statul. De exemplu, pentru a evita evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei, statul ar putea calcula cantitatea de electricitate necesară la producerea pâinii şi verifica apoi contoarele pentru a afla dacă consumul de energie corespunde cu vânzările trecute în declaraţiile de impozit. Evaziunea fiscală prin neplata TVA şi a impozitului pe veniturile nedeclarate ar reprezenta circa o treime din economia subterană. Munca la negru ar lipsi anual bugetul încasări de 30 miliarde de euro.

Instabilitatea politică locală, corupţia şi recesiunea brutală după izbucnirea crizei financiare au încurajat agenţii economici şi oamenii să recurgă la "şmecherii" la încheierea bilanţului, prejudiciind astfel încasările publice, comentează Les Echos.

Economia subterană, departe de a scădea, continuă să se dezvolte astfel de la un an la altul. Ea ar fi crescut cu 50% din 2004 şi toate măsurile luate de creditorii internaţionali şi Bruxelles pentru a o stopa n-au avut deocamdată niciun efect tangibil. (V.M.)

×