x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul ia greutate din iulie 2005

Leul ia greutate din iulie 2005

05 Noi 2004   •   00:00

Romania va intra in anul 2005 ca singura tara din lume cu bancnota de un milion. Situatia se va schimba la mijlocul anului, cand BNR va trece la procesul de introducere a leului greu.

VALI BLANARU

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie leul greu incepand din luna 1 iulie 2005, a declarat ieri economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, prezent la seminarul Eu-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor. Leul greu va avea cu patru zerouri mai putin decat leul vechi. De exemplu, bancnota de un milion de lei se va transforma in 100 de lei grei. "Leul greu va circula in paralel cu moneda veche inca un an si jumatate, adica pana la finele anului 2006. Dupa aceea, bancnota veche va mai fi primita de BNR pentru preschimbare pana la finele anului 2009", a adaugat Lazea. El a precizat ca BNR va incepe o campanie de mediatizare a leului greu incepand din 17 noiembrie.

PRETURI. Comerciantii vor fi obligati ca, incepand din 1 martie 2005, sa afiseze preturile atat in banii vechi, cat si in leul greu. Dubla afisare a preturilor va incepe de Martisor si va dura pana la data de 30 iunie 2006. Deoarece ambele seturi de bancnote vor circula timp de un an si jumatate in paralel, populatia va putea sa achite un obiect platind o parte din suma in bani vechi, iar restul in leul greu. Comerciantii vor putea sa dea si ei restul in oricare dintre cele doua cupiuri. Societatile care nu vor face un dublu afisaj al preturilor risca amenzi cuprinse intre 10 si 30 de milioane de lei in moneda veche. Autoritatile care vor veghea la respectarea legii sunt controlorii Ministerului Finantelor Publice, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Control, ai Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor si ai primariilor.

SCHIMBARI. Contabilitatea firmelor se va tine numai in leul greu, dar balantele lunare se vor tine in ambele monede. In prezent, reprezentantii BNR discuta cu cei ai Ministerului Finantelor Publice obligativitatea societatilor comerciale de a avea un cot unic in leul greu. Costurile procesului de denominare vor fi impartite intre BNR, bancile comerciale si comercianti. "Grosul acestor costuri va fi suportat de BNR, dar ele nu vor fi mai mari decat costurile unei emisiuni pe actuala bancnota", a precizat Lazea. Bancile comerciale vor trebui sa sustina costurile cu adaptarea programelor informatice si de schimbare a ATM-urilor. La randul lor, comerciantii vor avea de suportat modificarea caselor de marcat sau achizitionarea unora noi. "Este a doua sau a treia oara cand comerciantii vor fi obligati sa-si cumpere noi case de marcat. S-ar putea sa apara unele cresteri de costuri ale comerciantilor", crede Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

×
Subiecte în articol: economic leul