Germania, Franta si Italia pregatesc un plan drastic de combatere a crizei din zona euro, inclusiv un 'pact de stabilitate' incheiat de urgenta si cu o structura similara Acordului Schengen, care sa oblige tarile la disciplina fiscala.
Deoarece modificarea tratatelor UE ar dura prea mult, 'pactul' ar trebui elaborat si implementat de urgenta, scrie ziarul german Welt am Sonntag, preluat de Reuters. Germania si Franta sunt pregatite sa accepte o disciplina fiscala dura, iar noul plan ar putea fi prezentat saptamana viitoare de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Pactul prevede reglementari bugetare mai stricte si sanctiuni reale pentru tarile care nu le vor respecta, a declarat duminica ministrul francez al Bugetului, Valerie Percesse, citata de Reuters. Intrebata daca Franta, Germania si Italia pregatesc o varianta mai dura a Pactului de Stabilitate privind reglementarile pe buget, ea a aratat ca pactul 'nu se va aplica doar la nivelul celor mai mari trei economii ale zonei euro'. 'Este vorba despre un nou pact de guvernanta pentru toata zona euro, guvernanta cu autoritati reale de reglementare si sanctiuni adevarate', a declarat Pecresse la Canal+. Noul pact ar trebui sa fie deja aplicat de la inceputul anului viitor. Astfel, cu cat va creste integrarea fiscala a statelor euro, cu atat Banca Centrala Europeana (BCE) va putea sa achizitioneze masiv obligatiuni ale statelor cu probleme, precum Spania si Italia. BCE este un organism independent, a carui politica nu poate fi stabilita de guverne, insa daca planul liderilor europeni convin un plan complet, atunci BCE ar putea opta pentru o interventie mai agresiva.