x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii săraci vor primi ajutoare de stat în 2023. Lista și cuantumul beneficiilor. Criteriile de acordare

Românii săraci vor primi ajutoare de stat în 2023. Lista și cuantumul beneficiilor. Criteriile de acordare

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2023   •   13:45
Românii săraci vor primi ajutoare de stat în 2023. Lista și cuantumul beneficiilor. Criteriile de acordare

Românii săraci vor primi în acest an mai multe ajutoare de stat. Acestea pot ajunge și la 10.000 de lei. Circa 2 milioane de oameni nu au posibilități materiale pentru a duce o viață decentă.

"Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații.  Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.  Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială și care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda", a explicat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor.

Ajutoare de stat în 2023

1.400 de lei pentru facturile la energie

Banii se acordă prin intermediul cardului de energie în două tranșe egale, de câte 700 de lei, în lunile februarie și septembrie. Banii pot fi folosiți până la 31 decembrie 2023 și vor fi acordați pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă. Prima tranșă se acordă pentru intervalul 01.01.-30.06.2023 iar  cea de-a doua pentru perioada 01.07.-31.12.2023. 

Be-neficiari sunt pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 lei/lună, copiii și adulții cu handicap ale căror venituri se situează sub 2.000 lei/lună, familiile care primesc alocație de susținere, familiile și persoanele singure care au drept la venit minim garantat. 

Vouchere pentru alimente 

Vor fi acordate 6 tranșe, a câte 250 de lei, pentru achiziția de alimente și mese calde.

Beneficiari sunt 2.4 milioane de persoane, respectiv pensionari, persoanele cu handicap și familiile, inclusiv cele monoparentale, cu venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și cele fără adăpost.

Circa 2,5 milioane de români au primit 4 tranșe de vouchere sociale de alimente prin programul "Sprijin pentru România", în valoare totală de 1.000 de lei. Măsura va continua în 2023, când vor fi livrate alte 6 tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni.

Voucherele pentru alimente și mese calde se vor acorda pensionarilor cu venituri sub 1.500 de lei în 2022 și 1.700 de lei în 2023, copiii și adulții cu handicap ale căror venituri sunt sub 1.700 de lei în 2023, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru 2023; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru 2023; familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social privind venitul minim garantat.

Preșcolarii și elevii din medii defavorizate

Aceștia vor primi vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare de 500 de lei. Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

Beneficiari sunt preșcolarii dacă venitul lunar/membru de damilie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, respectiv 298 de lei; elevii din învățământul primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar/membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, respectiv 1.275 lei.

Vouchere de reziliență socială pentru repararea locuințelor și achiziția de electrocasnice

Acestea sunt acordatepentru înlocuirea electrocasnicelor vechi, precum mașina de spălat, frigider, aragaz, dar şi de vouchere de reziliență pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire.

Pachet de 24 kg cu ajutoare alimentare

De acest pachet beneficiază circa 1,18 milioane de persoane. Va fi distribuită a 6-a tranșă de pachete cu alimente în cadrul proiectului "Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare". 

Pachetele conțin 12 alimente de bază de la producători autohtoni, respectiv făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg); mălai (4 pungi de 1 kg); paste făinoase (2 pungi de 400 g); ulei (4 sticle de 1 l); zahăr (2 pungi de 1 kg); orez (4 pungi de 1 kg); conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g); conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g); conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g); borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml); gem de fructe (1 borcan de 360 g); gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

Vouchere pentru persoane cu dizabilități vor primi vouchere pentru a‑și achiziționa echipamente speciale

Tehnologiile asistive,rampe electrice, softuri de citire pentru nevăzători etc., pentru persoane cu dizabilități au un preț ridicat.

În intervalul 2014–2020, dispozitivele au fost finanțate prin Programul Operațional Capital Uman pentru o parte dintre  persoanele cu vârste între 18 - 64 de ani. Circa 7.000 persoane cu dizabilităţi au primit vouchere de până la 5.000 euro pentru a‑și procura echipamente, respectiv: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar și instrumente  manipulatoare robotizate.

Programul POIDS 2021–2027 va continua această măsură.

Trusouri pentru nou-născuți

Mamele și copiii nou-născuți din medii defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.

Beneficiari sunt mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat; mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; mamele cu dizabilități; mamele aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente aflate în situații deosebite de vulnerabilitate, mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile; mamele minore, mamele cetățeni străini sau apatrizi proveniți din Ucraina.

×
Subiecte în articol: ajutoare de stat saraci beneficiari