x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Litoral / Sperante amanate pentru varful sezonului

Litoral / Sperante amanate pentru varful sezonului

de Iohanna Onaca Purdea    |    12 Iul 2005   •   00:00
Litoral / Sperante amanate pentru varful sezonului

Gradul de ocupare a litoralului a fost mai mic in prima jumatate a lunii iulie, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Agentiile de turism spera ca dupa 15 iulie numarul turistilor va fi mai mare.

Temperaturile scazute, dar si examenele prelungite ale elevilor i-au tinut departe de Litoral pe turisti. Operatorii se asteapta sa recupereze in perioada urmatoare, cand numarul turistilor va creste la fel ca si preturile.

Vremea schimbatoare si mai putin prietenoasa a facut ca numarul turistilor prezenti pe Litoral sa fie mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut.

EXAMENE PRELUNGITE. Si perioada examenelor a rapit cateva saptamani din timpul turistilor, acesta fiind un alt motiv pentru ocuparea mai redusa a Litoralului. "Din nefericire, structura anului scolar precum si a celui universitar in Romania nu este in concordanta cu interesul national in ceea ce priveste buna desfasurare a sezonului turistic. Anul scolar se termina tarziu, iar perioada de examene se prelungeste pana in perioada sezonului", a precizat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Potrivit ANAT, unele agentii de turism au inregistrat variatii ale ocuparii hotelurilor cuprinse intre 25% si peste 90%, in functie de structura de cazare, majoritatea depasind totusi un grad de ocupare de 50%-60%. In ceea ce priveste preferintele romanilor, prima pozitie este ocupata in continuare de statiunea Mamaia, cu 40% din vanzari. Pe locurile urmatoare se situeaza, in ordine, Saturn, Eforie Nord, Jupiter, Neptun, Venus, Olimp, Costinesti, Cap Aurora, Mangalia si Eforie Sud.

ESTIMARI OPTIMISTE. Numarul mai mic de turisti din aceasta perioada nu ii descurajeaza insa pe hotelieri si tour-operatori. Acestia se asteapta sa isi scoata "parleala" in varf de sezon, cand vremea se anunta favorabila si preturile vor fi mai mari. "Anul trecut, in aceasta perioada aveam aproape plin. Ar trebui sa ne facem probleme daca nu am avea turisti in varf de sezon.
Insa dupa 10-15 iulie sunt asteptati mai multi turisti pe Litoral", a declarat Dragos Raducanu, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turism. Varful de sezon va fi cuprins intre 20 iulie si 20 august, insa agentiile de turism estimeaza ca luna septembrie va atrage multi turisti, avand in vedere preturile scazute. Pentru a-i atrage pe turisti, o serie de agentii de turism au continuat ofertele de genul "platesti 5 nopti, stai 6" si reducerile pentru plata in avans.

×
Subiecte în articol: economic perioada