x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lovitură DURĂ pentru economia SUA. Agenția Fitch a retrogradat ratingul de țară

Lovitură DURĂ pentru economia SUA. Agenția Fitch a retrogradat ratingul de țară

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2023   •   18:00
Lovitură DURĂ pentru economia SUA. Agenția Fitch a retrogradat ratingul de țară

Ratingul SUA a fost retrogradat de către Agenția Fitch, ca urmare a temerilor privind gradul de îndatorare al țării și starea finanțelor, potrivit BBC.

Astfel că cea mai dezvoltată economie a lumii a ajuns de la rating AAA la AA+, din cauza a unei "deteriorări constante" a guvernanței în ultimele două decenii. 

Ratingurile de credit sunt urmărite cu atenție de investitori pentru a ști riscul de acordare a împrumuturilor către autorități. 

Congresul SUA a votat în iunie 2023, după lungi dispute, creșterea nivelului de îndatorare al țării la 31,4 trilioane de dolari. 

"Retrogradarea ratingului SUA reflectă deteriorarea fiscală aşteptată în următorii 3 ani, o povară a datoriei publice generale ridicată şi în creştere şi erodarea guvernanţei. În ultimii 20 de ani a avut loc o deteriorare constantă a standardelor de guvernanţă, inclusiv în materie fiscală şi de datorie, în pofida acordului bipartizan din iunie de suspendare a limitei de îndatorare până în ianuarie 2025",a precizat Fitch.

Secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, consideră retrogradarea drept "arbitrară", bazată pe "date vechi" din perioada 2018-2020.

"Titlurile de trezorerie rămân cel mai important activ sigur şi lichid din lume şi economia americană este fundamental puternică", a spus aceasta.

Totodată, retrogradarea decisă de agenția Fitch a surprins economiștii. 

Și fostul secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers, a afirmat că decizia este "bizară şi ineptă", iar economia americană "pare mai puternică decât se aştepta".

Mohamed El-Erian, consilierul economic şef la Allianz, spune că hotărârea Fitch este "o mişcare ciudată".

"Este mai probabil ca acest anunţ să fie respins, decât să aibă un impact perturbator de durată asupra economiei şi pieţelor americane".

Agenția de rating a mai transmis că este de așteptat ca SUA să intre într-o recesiune ușoară până  la sfârșitul anului. 

 

×
Subiecte în articol: sua rating fitch