x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lukoil ameninţă: închidem rafinăria Petrotel

Lukoil ameninţă: închidem rafinăria Petrotel

de Adrian Stoica    |    15 Iul 2015   •   14:49
Lukoil ameninţă: închidem rafinăria Petrotel
Sursa foto: ANAMARIA TOMA / AGERPRES FOTO

Grupul petrolier Lukoil este din nou în corzi în România, după ce Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei PetrotelLukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei.

În replică, Lukoil a anunţat că rafinăria sa din Ploieşti şia încetat deocamdată activitatea de producţie şi comercială.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins cercetările faţă de socie tatea Petrotel-Lukoil Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societăţii.

Prejudiciul estimat este de aproape 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari pentru infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a credi tului societăţii, la care se adaugă 1,5 miliarde dolari şi 553 milioane euro pentru infracţiunea de spălare. Lukoil a transmis că respinge acu zaţiile de evaziune fiscală aduse.

Mai mult, ruşii au ameninţat voalat că ar putea părăsi România, având chiar o ofertă pentru vânzarea rafinăriei Petrotel de la Ploieşti. Lukoil a anunțat că intenționează să facă apel la de cizia procurorilor și că se așteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislația din România și Uniunea Europeană.

Vicepreşedintele Lukoil a subliniat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Moscova, că grupul petrolier este gata să ajungă la un compromis cu România cu privire la situaţia de la rafinăria Petrotel, fără a preciza însă ce ar implica acest compromis.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România.

În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. Gigantul rus are în România, în cele patru companii pe care le deţine, peste 3.700 de angajaţi, din care circa 1.100 doar la rafinăria Petrotel.
 

×
Subiecte în articol: Lukoil petrotel amenintare