x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mai mulți retaileri au fost amendați pentru comercializarea de măști neconforme

Mai mulți retaileri au fost amendați pentru comercializarea de măști neconforme

27 Noi 2020   •   13:44
Mai mulți retaileri au fost amendați pentru comercializarea de măști neconforme

Mai multe supermarketuri și farmacii au fost amendate pentru comercializarera de măști de protecție neconforme. Printre acestea se află Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, dar și Sensiblu, Help Net, sau benzinăriile Lukoil, se arată în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Instituția a controlat 599 de agenți economici, dintre care la 66%, respectiv 396,  au fost găsite nereguli. 

Au fost verificate 35,1 măști, în valoare de 19,7 milioane de lei, dintre care 59%, respectiv 32,9 milioane de măști, nu respectau normele.

Au fost scoase de pe piață 31,9 milioane de măști, în valoare de 12,7 milioane de  lei, până la remedierea deficiențelor, au fost oprite definitiv de la vânzare peste 725.448 de măști, în valoare de 3,1 milioane de lei.

S-au aplicat 668 de sancțiuni contravenționale, dintre care 237 de avertismente și 431 de amenzi, ăn valoare de 2,9 milioane de lei. 

Neregulile au vizat îndeosebi lipsa elementelor d e identificare, caracteristicile produselor, lipsa traducerilor, a instrucțiunilor de utilizare, compoziția materialelor, absența declarațiilor de conformitate, a marcajelor CE.

ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General.

"Românii au dreptul să ştie că ne preocupăm de acest aspect şi, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piaţa pentru siguranţa fiecăruia di ntre noi.Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General", a spus demnitarul.

 

×
Subiecte în articol: supermarket retail Lidl