x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Majorarea salariilor profesorilor ar echivala cu disponibilizarea a 100.000 bugetari

Majorarea salariilor profesorilor ar echivala cu disponibilizarea a 100.000 bugetari

de Daniela Ivan    |    07 Apr 2011   •   16:07

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au anunţat că bugetul nu permite majorarea salariilor profesorilor conform deciziei judecătoreşti decât dacă ar fi daţi afară 100.000 de bugetari, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Acesta a mai adăugat că impactul ar fi mult mai mare deoarece odată precedentul fiind creat şi alte categorii de bugetari vor avea pretenţii similare. "În condiţiile în care dăm drumul la salarii în sectorul bugetar, trebuie să vedem la ce alte cheltuieli umblă, şi fie mergem pe creşterea impozitelor - ceea ce nu este de dorit -, fie reducem cheltuielile cu investiţiile, ceea ce va presupune reducerea activităţii economiceşi a creşterii economice", a mai spus Gherghina. În plus, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Tudor Lazăr a declarat că " majorarea deficitului bugetar duce la încălcarea protocolului cu FMIşi ar trebui să ne împrumutăm de pe piaţă pentru a finanţa deficitul, adică ar creşteşi gradul de îndatorare".

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au mai precizat că în cazul profesorilor care au câştigat în instanţă majorarea salarială de 50%, se va ţine cont de programul de eşalonare stabilit prin Ordonanţa 71, respectiv 34% din valoarea totală a sumelor care trebuie acordate vor fi plătite în 2012 , 33% vor fi achitate în 2013şi 33% în 2014. Potrivit datelor furnizate de Gherghina, valoarea sumelor care trebuie plătite celor care au câştigat în instanţă majorarea salarială de 50% este de 7,5 miliarde de lei, incluzând toate categoriile de bugetari.

Guvernul s-a reunit în înşedinţă specială pentru a discuta legea care limitează creşterile salariale pentru profesoriş i Codul de Dialog Social, în vederea angajării răspunderii pentru ambele proiecte. Premierul Emil Boc a afirmat că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, într-un cuantum şi pe parcursul unui interval care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile.

×