x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mâncarea se scumpește. Care sunt motivele

Mâncarea se scumpește. Care sunt motivele

05 Noi 2020   •   12:57
Mâncarea se scumpește. Care sunt motivele
Sursa foto: Minerva Studio/Getty Images/iStockphoto

Prețurile la alimente se scumpesc în ritm susținut. Octombrie este a cincea lună consecutiv când indicele global al alimentelor crește, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Motivul principal al creșterii costurilor este pandemia de coronavirus, citată de Reuters.

Indicele înregistrează modificările de costuri ale unui coș alimentar alcătuit din lactate, carne, zahăr, ulei și cereale.

Luna trecută, acesta a crescut până la 100,9 puncte, de la 97,8 puncte în septembrie.

Cerealele s-au majorat cu 7,2% în octombrie, față de perioada anterioară, şi cu 16,5% raportat la aceeaşi lună din 2019.

"Această creştere a fost provocată de preţurile la grâu, pe fondul reducerii disponibilităţilor de export, condiţiilor slabe din Argentina şi vremii secetoase care afectează însămânţările cu grâu de iarnă în Europa, America de Nord şi regiunea Mării Negre", arată FAO.

Zahărul a crescut cu 7,6%, comparativ cu septembrie, şi cu 9,3% în ritm anual, din cauza estimărilor privind producția mai redusă în Brazilia şi India, primii doi producători mondiali.

Lactatele au urcat cu 2,2%, raportat la luna precedentă, deoarece prețurile au crescut în tot sectorul, și mai ales la brânză.

Uleiurile vegetale au crescut cu 1,8%, din cauza cotaţiilor mari la uleiul de palmier şi soia. Preţurile la uleiul de rapiţă au scăzut datorită priviotare la cererea în UE.

Carnea a scăzut cu 0,5% din cauza micșorării preţurilor la produsele de porc, motivul fiind restricțiile la importurile din China pentru Germania. Acestea au fost impuse ca urmare a pestei porcine africane. 

Producția mondială de cereale va scădea cu circa 13 milioane de tone din cauza producției reduse de porumb în UE și Ucraina din septembrie. Cu toate acestea, recolta mondială de cereale din 2020 va atinge un nivel record de 2,75 miliarde de tone, cu 1,6% mai mare față de 2019.

Anul viitor se prevede că stocurile de cereale vor fi mai mici, de doar 876 de milioane de tone. 

 

×