Privatizarea filialelor Transelectrica se poate transforma într-o afacere dubioasă pe care conducerea firmei cu statut de monopol vrea să o pună în cârca ministrului Vosganian. Filialele Transelectrica, între care ICEMENERG este cea mai importantă, deţin în patrimoniu o importantă zestre imobiliară.
Privatizarea filialelor Transelectrica se poate transforma într-o afacere dubioasă pe care conducerea firmei cu statut de monopol vrea să o pună în cârca ministrului Vosganian. Filialele Transelectrica, între care ICEMENERG este cea mai importantă, deţin în patrimoniu o importantă zestre imobiliară. Până acum Transelectrica a blocat vânzarea terenurilor incluse în patrimoniul ICEMENERG, deşi aceste active fuseseră propuse la licitaţii aprobate chiar de ministerul Economiei şi avizate de Transelectrica. Licitaţia pentru vânzarea a două terenuri ale institutului, însumând peste 20.000 de metri pătraţi din Bucureşti şi a peste 7.000 de metri pătraţi la sucursala din Craiova nu s-a putut desfăşura din cauza opririi acesteia de către Transelectrica.
Dorinţele oculte ale acestei mari societăţi converg spre o privatizare a ICEMENERG în afara prevederilor specifice institutelor de cercetare. După ce o serie de alte institute au fost distruse prin privatizări dubioase în favoarea rechinilor imobiliari a venit rândul şi pentru ICEMENERG?
Potrivit surselor din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Transelectrica a cerut acestuia acordul pentru a-şi numi trei reprezentanţi în Consiliul de Administraţie de la ICEMENERG. Manevră prin care Transelectrica doreşte să treacă prin CA ICEMENERG toate hotărârile convenabile.
Procedura de privatizare a ICEMENERG a fost modificată în numeroase rânduri deşi a avut forme agreate atât de minister, cât şi de sindicatul cercetătorilor. Prin procedee puţin transparente, “strategii” din Transelectrica încearcă consecvent să elimine participarea PAS de la privatizare conformă legii de privatizare a intitutelor de cercetare şi proiectare. Subordonaţii directorului Gal încearcă să-i smulgă ministrului Vosganian hotărâri abuzive, contrare legii, cu efect de bumerang. O sursă din anturajul ministrului Vosganian consideră aceste proiecte de hotărâri ca având “efect de bumerang pentru cel care le va semna”.
În turnul de lângă Biserica Armenească înălţimea de la care se iau deciziile pare să-i ameţească pe funcţionarii statului. Transelectrica, listată la Bursa de Valori Bucureşti are obligaţia de a prezenta rapoarte detaliate investitorilor. Şi aici se pare că există puncte sensibile legate de bilanţul din anul trecut, cel greu de explicat fiind reducerea profitului net de peste cinci ori, de la 277,2 milioane de lei în 2006 la 50,3 milioane lei în 2007 şi scăderea cifrei de afaceri cu 5,7%, de la 2,45 miliarde de lei la 2,31 miliarde de lei. Asta în condiţiile în care Transelectrica a anunţat prin comunicate oficiale că în primele 10 luni ale lui 2007 a transportat 32.732.025 MWh, faţă de 31.970.414 MWh în aceeaşi perioadă a anului 2006. În plus, consumul propriu tehnologic în reţea în aceste 10 luni a fost de 728.407 MWh, faţă de 841.077 Mwh faţă de primele 10 luni ale lui 2006, deci compania a făcut o economie de 13,4%.