Managerii estimează scăderea accentuată a activității în toate sectoarele economiei
Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o scădere accentuată a activităţii în toate sectoarele economiei, reducerea numărului de salariaţi şi creşterea preţurilor în comerţul cu amănuntul în următoarele trei luni, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).
În cadrul anchetei din luna aprilie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -70%).
"Dintre activităţile care vor înregistra cele mai însemnate scăderi menţionăm fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (sold conjunctural -97%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural -91%). Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere, soldul conjunctural fiind de -40% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%)", se arată în comunicat.
În construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -57%) și a numărului de salariaţi (sold conjunctural -40%).
În privința preţurilor lucrărilor de construcţii, se preconizează o scădere moderată (sold conjunctural -10%).
În comerţul cu amănuntul managerii au estimat o tendinţă de scădere accentuată a activităţii economice (sold conjunctural -58%). Și volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -35%).
Angajatorii prognozează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -25%).
Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +16%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural -62%). Cele mai mari scăderi se vor înregistra în activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural - 100%), activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural - 99%), activităţile agenţiilor turistice şi ale tur- operatorilor (sold conjunctural - 97%) şi activităţile sportive, recreative şi distractive (sold conjunctural - 96%). În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural - 37%).
Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -14%).
Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.
Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Ştiri din .ro
- Urmărire ca-n filme pe străzile din Timișoara, încheiată după ce șoferul a sărit în Bega ca să scape Pressalert.ro
- Fata unui primar PSD a trecut pe la serviciu de nouă ori într-un an și jumătate de când a fost angajată la Direcția pentru Agricultură Caraș Severin. Reacția tatălui după ancheta DNA Pressalert.ro
VIDEO. Cîțu, despre modificarea perspectivei de țară de către agenția de rating S&P: Schimbarea de la negativ la stabil arată că deciziile luate de Guvernul pe care îl conduc au fost bune
Motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren în faţa electricelor şi hibridelor
Vești bune. Standard & Poor's modifică ratingul României la „stabil”
Disponibilizări la o mare companie românească. Vor pleca 1400 de persoane
Dacia pe val. Vânzările în Europa au crescut cu peste 67% în martie 2021
Comerțul cu ridicata a crescut cu 4,8% în primele două luni din 2021
Ce spune Mugur Isărescu despre reducerea dobânzii de politică monetară și inflație
Guvernul renunță la managementul performant. Salarii secrete în companiile naționale din energie
Dancă: Compensarea cu 20% a pierderilor din industria HoReCa a fost aprobată de Comisia Europeană
ANCOM: Traficul de internet pe rețele fixe a crescut cu 51% în 2020
Un nou director general la CFR Călători
Se iau bani de la meseriile esențiale: medici, profesori și polițiști
Liber la dat cu draga la vongole
La Transgaz vin specialiștii lui Cîțu. Unul e liberal, celălalt, o cunoștință
