x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Măsură antifaliment

Măsură antifaliment

de Daniela Ivan    |    31 Mar 2009   •   00:00
Măsură antifaliment
Sursa foto: Bogdan Cristel/Reuters

Agenţii imobiliari dau faliment pe capete, iar cei care rezistă s-au orientat spre închirieri, amenajări interioare sau mutări. Paradoxal, deşi nu vând mai nimic, agenţii vor să mărească comisioanele pe motiv că "proprietăţile se vând tot mai greu".



Tot mai multe agenţii imobiliare dau faliment ca urmare a crizei din imobiliar care a blocat piaţa. După ce agenţiile de cartier s-au curăţat una după alta, a venit şi rândul firmelor mai mari, afiliate Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) să aibă probleme. "În ultimele şase luni, 10-15 agenţii imobiliare membre ale ARAI şi-au suspendat activitatea.

Ceilalţi membri, în lipsa vânzărilor de locuinţe, trăiesc din închirieri, din consultanţă, iar o parte dintre ei şi-au dezvoltat activităţi conexe, precum administrarea de proprietăţi, amenajări interioare, mutări, curăţenie", a declarat preşedintele ARAI, Ruxandra Cleciu. Procentul este îngrijorător şi reprezintă 10% din totalul celor 160 de membri ai asociaţiei în toată ţara.

LIPSA BANILOR
Piaţa este blocată pentru că băncile nu mai acordă credite. "Problema este lipsa finanţării. Băncile spun că dau credite, în realitate însă nu se dau împrumuturi ipotecare. De asemenea, evaluările proprietăţilor de bănci se fac la jumătatea valorii din perioada de vârf de anul trecut pentru apartamentele vechi, iar la cele noi evaluările sunt cu 15% mai mici faţă de preţul de listă", a mai  spus Cleciu.

Pe de altă parte, bancherii se plâng că oamenii sunt speriaţi de criza financiară, de posibilitatea de a rămâne şomeri şi amână decizia de achiziţie a unei locuinţe pentru vremuri mai bune. Nici cei care au bani lichizi nu se grăbesc să cumpere, ei aşteaptă ca preţurile să scadă şi mai mult. Reprezentanţii ARAI apreciază că preţul locuinţelor vechi vor continua să scadă, dar nu la nivelurile vehiculate pe piaţă de 8.000 de dolari pentru un apartament. În ceea ce priveşte locuinţele noi, agenţii imobiliari consideră că dezvoltatorii "au făcut deja eforturi", dar că nu mai pot să scadă sub nivelul costului.

COMISIOANE MAI MARI
Decizia agenţilor imobiliari de a mări comisioanele ar putea să-i îndepărteze şi pe clienţii care s-ar încumeta să cumpere acum. Însă numărul redus de tranzacţii imobiliare încheiate în ultimele luni ar putea duce până la urmă la creşterea comisioanelor practicate de agenţii imobiliari, a declarat secretarul general al ARAI, Carmen Mihăiţă.

"Comisioanele nu au nici un motiv să scadă. În condiţiile în care o proprietate se vinde tot mai greu, este normal ca nivelul comisioanelor să crească. Agentul se chinuieşte mai mult să vândă proprietatea respectivă", a spus Mihăiţă. În prezent, potrivit datelor disponibile de pe piaţă, comisioanele agenţiilor imobiliare ajung până la 3%, aplicabil atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului.

Pentru a impulsiona piaţa, ARAI a lansat un sistem de listare multiplă - MLS ARAI care va permite promovarea unei proprietăţi în exclusivitate de un agent imobiliar, prin 50 de firme din toată ţara. Toate proprietăţile MLS ARAI vor fi publicate pe portalul www.mlsarai.ro şi pe site-urile agenţiilor membre ale reţelei.

×
Subiecte în articol: economic arai