x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Masuri - BNR mai pune o frana la credite

Masuri - BNR mai pune o frana la credite

de Vali Blanaru    |    30 Sep 2006   •   00:00
Masuri - BNR mai pune o frana la credite

Leasingul si creditul cu buletinul, care vor fi luate in calcul de luna viitoare la evaluarea celor care iau bani de la banca, au ajuns 10% din activele sistemului bancar. Restrictiile impuse de BNR pentru creditare vor avea un rol important in lupta cu preturile si stabilitatea economiei.

Incepand din 22 octombrie vor intra in vigoare normele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care stabilesc conditii mai restrictive pentru creditarea populatiei. Bancile vor fi obligate sa ia in calcul, atunci cand acorda un credit unei persoane fizice, toate ratele pe care aceasta le are de platit, inclusiv la leasing sau credit cu buletinul. Masura a fost luata in urma cresterii puternice a creditarii nebancare. "Toate institutiile financiare nebancare (IFN) controleaza la ora actuala aproximativ 10% din activele sistemului bancar romanesc. Activele si plasamentele in credite ale IFN-urilor reprezinta 3,4 miliarde de euro, potrivit datelor oficiale ale BNR", a declarat Florin Georgescu, primviceguvernator al Bancii Nationale Romane.

EVIDENTA. Activitatea institutiilor de credit nebancare va fi supravegheata de BNR, acestea fiind obligate sa-si majoreze capitalul si sa se inscrie pe liste deschise la Banca Centrala. Registrul general tinut la Banca Nationala a Romaniei cuprinde 15 institutii financiare nebancare (IFN), iar in Registrul special, cu prevederi suplimentare de prudentialitate, a fost inscrisa o singura institutie, a precizat Georgescu. In Registrul de evidenta au fost inscrise 987 de case de amanet si case de ajutor reciproc. "Cauzele prelungirii termenului de finalizare a procesului de inscriere fata de 1 octombrie 2006 au fost depunerea a aproximativ 90% din documentatia de notificare pana la 3 august si diverse deficiente de forma si continut ale documentatiei transmise de IFN-uri", a afirmat Georgescu, la un seminar pe teme economice.

EXPLICATII. Conditiile impuse la acordarea de credite sunt necesare pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice, in conditiile in care inflatia se situeaza inca la un nivel relativ ridicat, desi a scazut, a declarat ieri Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice. "La nivel psihologic, inflatia pare scazuta. Este greu sa explici populatiei ca o inflatie de 5% este ridicata, in conditiile in care au fost inregistrate in trecut cresteri ale preturilor de 320%. Dar este mult", a spus Vladescu.

El a precizat ca trebuie gasita o solutie pentru ca bancile si institutiile care ofera finantari sa isi poata continua activitatea, in conditiile mentinerii stabilitatii macroeconomice. "Suntem in faza de fine tuning, ceea ce inseamna ca trebuie sa identificam cat putem sa cheltuim, sa consumam, sa creditam, astfel incat sa avem un raport corect intre dezvoltare si stabilitate macroeconomica", a afirmat Vladescu.

El a apreciat ca atat autoritatile, cat si bancile sunt interesate sa existe o crestere a consumului, insa orizontul de timp difera. Ministrul Finantelor a afirmat ca majorarea plafonului de deficit bugetar vizeaza dezvolatrea economica, intrucat cheltuiele sunt efectuate pentru alte domenii decat salariile. "Politica adoptata de Guvern este de a fi mai largi la punga, dar in zonele controlate, nu in cele de crestere a salariilor, a veniturilor celor de care suntem responsabili", a mai spus Vladescu.

CRESTERE DE 25%
Piata de leasing ar putea atinge anul acesta nivelul de 3 miliarde de euro in functie de valoarea totala a contractelor, dupa cum a precizat ieri presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Bogdan Apahidean. La randul lor, reprezentantii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) estimeaza ca valoarea bunurilor finantate in sistem leasing la nivel national va ajunge la 2,5 miliarde de euro pana la finele anului, cu 25% mai mult decat rezultatele obtinute in 2005. Membrii ASLR au incheiat in primul semestru contracte in valoare de 743,9 milioane de euro, cu 19,6% mai mult decat nivelul realizat in aceeasi perioada a anului trecut. (E.M.)
×
Subiecte în articol: economic