Consiliile locale trebuie să ceară de la MDRT subvenţia pentru locuinţă, în valoare de 15.000 de euro, în 45 zile de la data încheierii procesului verbal.
Dacă nu transmit în termen de 45 de zile solicitările şi actele beneficiarilor la Ministerul Dezvoltării, instituţie responsabilă de plata ajutorului financiar, consiliile locale vor suporta din bugetul propriu subvenţia de până la 15.000 euro pentru construirea unei locuinţe prin credit ipotecar,
Propunerea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), pentru modificarea şi completarea programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală.
"În termen de 45 de zile de la data încheierii procesului-verbal de predare-primire a locuinţelor, consiliile locale au obligaţia să transmită solicitările de subvenţie şi documentele justificative depuse de beneficiari, în vederea eficientizării derulării programului şi pentru a se putea fundamenta cu exactitate sumele necesare pentru decontarea subvenţiei. În situaţia în care consiliile locale nu îşi onorează obligaţiile faţă de beneficiarii programului, sumele reprezentând subvenţiile respective se vor asigura din bugetele consiliilor locale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Programul este dezvoltat prin intermediul autorităţilor locale, subvenţia fiind acordată de către Ministerului Dezvoltării.
Subvenţia este în cuantum de 30% din costurile de construcţie a locuinţei, dar nu peste valoarea echivalentă în lei a 15.000 de euro şi nu mai mult decât valoarea creditului ipotecar contractat.
Prin proiectul de ordonanţă de urgenţă, ministerul vizează îmbunătăţirea mecanismelor de sprijinire a construirii de locuinţe proprietate personală.
O altă modificare prevede ca plata subvenţiei să se facă pe baza procesului-verbal de predare-primire a locuinţei, în contul beneficiarului, deschis pentru finanţarea construcţiei locuinţei prin credit ipotecar la instituţia financiar-bancară care i-a acordat creditul respectiv sau, după caz, în alt cont indicat de către beneficiarul subvenţiei.
"Prin introducerea posibilităţii ca beneficiarul să indice şi un alt cont în care să-i fie virată subvenţia se crează posibilitatea ca sprijinul statului să fie îndreptat cu preponderenţă spre tinerii care şi-au construit o locuinţă şi nu către instituţia financiar bancară", se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Autorii documentului notează că amânarea adoptării unor măsuri imediate ar avea consecinţe negative în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor asumate în sensul continuării sprijinului în construirea de locuinţe proprietate personală, în contextul economic actual.
Totodată, neadoptarea în regim de urgenţă a acestor măsuri ar avea repercusiuni directe asupra beneficiarilor.