x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MECMA: Delegarea de competenţe nu elimină răspunderea ministrului

MECMA: Delegarea de competenţe nu elimină răspunderea ministrului

17 Noi 2011   •   14:13

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a trimis ieri o serie de precizari pe care le redam mai jos.

“Articolul face referire la un ordin emis de ministrul Ion Ariton la data de 11 octombrie 2011, asa cum se vede si din facsimilul publicat de dumneavoastra, si nu la data de 11 noiembrie, cum eronat se precizeaza in textul articolului. Asocierea dintre emiterea acestui ordin si arestarea primarului municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu este absolut fortata si nesustinuta de realitate, fiind de natura sa aduca prejudicii ministrului Ion Ariton.

Autorii articolului afirma ca ministrul Ion Ariton ar incerca sa evite raspunderea pentru activitatea pe care o desfasoara, desi principiul delegarii de competente este prevazut legal, nu elimina raspunderea ministrului si constituie o modalitate de optimizare a circuitului documentelor in cadrul ministerului.

Ordinul ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, nr 2727 din 11.10.2011 deleaga catre secretarul general, Sergiu Norut Stanisteanu, si secretarul general adjunct, Ioana Apan, competente pentru a semna documente necesare bunei desfasurari a activitatii in cadrul ministerului. Exceptiile prevazute, respectiv acte administrative normative sau individuale, se refera la proiecte de lege, hotarari de guvern, ordonante simple sau ordonante de urgenta, memorandumuri, ordine ale ministrului sau alte documente aflate in raspunderea ordonatorului principal de credite. Cu alte cuvinte, sunt exceptate toate actele oficiale care angajeaza raspunderea administrativa si financiara a ministrului, inclusiv contractele in care ministerul este parte.

Caracterul confidential al ordinului este dat faptul ca actul are strict caracter normativ intern, se refera la organizarea si optimizarea activitatii ministerului. A nu se confunda caracterul confidential cu caraterul secret al unui document, prevazut in legislatia referitoare la documentele clasificate.

Potrivit Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 164 din 2 aprilie 2001, art. 49 alin 3, “secretarul general al ministerului poate indeplini si alte insarcinari prevazute de regulamentul de organizare si functionare a ministerului ori incredintate de ministru.' De asemenea, in Regulamentul de Organizare si Functionare al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (poate fi consultat pe site-ul ministerului), la capitolul 2, subcapitolul 2.4., art. 11, alin 5 se precizeaza: “secretarul general al ministerului indeplineste si alte atributii delegate prin ordin de catre ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.“ Totodata, potrivit art. 12 din Regulamentul de Organizare si Functionare al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, “secretarii generali adjuncti ai ministerului indeplinesc atributiile delegate de catre ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si secretarul general al ministerului.'

×