Pentru securizarea graniţelor României, devenite de la 1 ianuarie 2007 frontiere ale Uniunii Europene, s-a semnat cel mai substanţial contract de dotare derulat de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
Un miliard de euro - Dosare pierdute, dosare uitate
Pentru securizarea graniţelor României, devenite de la 1 ianuarie 2007 frontiere ale Uniunii Europene, s-a semnat cel mai substanţial contract de dotare derulat de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
Sumele alocate de la bugetul de stat acestui contract se apropie de un miliard de euro. Sunt incluse dotări cu echipamente de supraveghere, mijloace de deplasare şi observare sofisticate. Contractul a fost semnat în timpul guvernării Năstase şi a fost controlat şi răscontrolat după schimbarea puterii politice. O serie de responsabili din interiorul MIRA şi-au pierdut posturile şi s-au aflat sub ancheta DNA, care în final a dat verdictul neînceperii urmăririi penale.
Dincolo de jocul politic şi exploatarea mediatică a suspiciunilor, programul “Frontiera” merge târâş-grăpiş. Plecarea din ministeriat a dlui Vasile Blaga a adus încă o pauză în realizarea acestuia, ceea ce a adăugat alte întârzieri. Se încearcă prin mijloace specifice o operaţiune de imagine pentru a arăta opiniei publice progresele “Frontierei”. Ştirile punctuale şi scurtele informaţii tv nu pot suplini însă lipsa unei evaluări de ansamblu a stadiului programului care este inclus în obligaţiile asumate de România în negocierile din perioada de aderare la Uniunea Europeană.
Secret. Programul “Frontiera” este urmărit însă cu atenţie atât de oficialii UE, cât şi de conducerea grupului EADS, a cărui ramură din Germania şi-a asumat contractul din România. Serviciile de informaţii au şi ele în obiectiv ansamblul programului, date fiind importanţa lui pentru siguranţa naţională şi implicaţiile pentru relaţiile ţării cu vecinii de la est şi vest.
Potrivit unor cercuri bine informate, CSAT va analiza într-o viitoare şedinţă stadiul programului “Frontiera”, şi raportul MIRA trebuie să arate cauzele întârzierilor.
Revine Deutsch. Un episod interesant se conturează în această afacere care este susţinută din bani publici. Surse din serviciile secrete deţin informaţii despre contactele pe care dl Robert Deutsch le are cu diferite persoane din cercurile de decizie şi achiziţii în această afacere. Dacă informaţia se confirmă, este cea mai spectaculoasă revenire a unui personaj-cheie dintr-un uriaş scandal politic şi economic care a zguduit România în primii ani ai deceniului trecut. Robert Deutsch s-a aflat în centrul afacerii “Megapower” în care statul român a pierdut aproape 20 de milioane de dolari. Societatea care a înghiţit milioanele de dolari a fost falimentată deliberat şi a fost considerată un caz-şcoală de escrocherie. Robert Deutsch a fost prezentat în presa din România drept unul dintre principalii responsabili ai proiectului româno-american eşuat, dar el a reuşit să nu fie implicat în procese. A câştigat şi un proces de presă, cazul fiind citat ca un exemplu de presiune asupra libertăţii presei.
Cornel Moldovan – directorul de la IIRUC, coacţionar în afacere – este singurul care, neavând protecţia “serviciilor”, a fost condamnat la ani grei de puşcărie.
Robert Deutsch şi-ar fi făcut, potrivit unor informaţii nedezminţite, studiile universitare la Moscova. El s-a aflat în relaţii directe cu familia Stolojan, atrasă şi ea în afacerea “Megapower”. Revine dl Robert Deutsch în poziţia de apropiat al Palatului Cotroceni, în care s-a aflat în primul mandat al dlui Ion Iliescu?