Compania Mercuria Holdings Ltd. din Hong Kong a fost declarată câştigătoarea licitaţiei internaţionale organizate de către compania Cupru Min Abrud pentru vânzarea a 80.000 de tone de concentrat de cupru în următorii doi ani. Licitaţia a fost însă contestată de compania românească Ronefer SRL, urmând ca verdictul să fie dat săptămâna viitoare.
Deşi preţul este confidenţial, surse apropiate companiei ne-au declarat că, dacă afacerea se perfectează cu chinezii, preţul va fi mai mare cu cinci milioane de dolari pe an faţă de precedentul contract încheiat pentru vânzarea concentratului cu compania românească Ronefer. De altfel, aceasta este şi cea care a contestat licitaţia, potrivit aceloraşi surse, care au mai precizat că Ronefer ducea concentratul cumpărat de la Cupru Min Abrud tot în China pentru prelucrare. Ultima licitaţie câştigată la Cupru Min de către firma Ronefer a fost în vara anului trecut, contractul fiind încheiat pentru o perioadă de un an, timp în care i s-au livrat 40.000 de tone de concentrat de cupru.
Cine este Mercuria
Înființată în 2004, Mercuria este prezentă în 50 de ţări din lume şi a devenit una dintre cele mai mari companii integrate de comerț cu energie și mărfuri din lume, dezvoltându-şi şi o bază proprie de depozite şi terminale. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 91 de miliarde de dolari, la un volum de 322 de milioane de tone petrol echivalent (TOE) comercializat. 322 million TOE
Avere estimată la 33,5 miliarde de euro
Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, în 2012, valoarea cuprului de la Roşia Poieni, aproape 2,5 milioane tone, era evaluată la 15 miliarde de euro, aici aflându-se 60% din rezervele de cupru ale României. Conform Enciclopediei Economiei Resurselor Minerale din România, apărută în martie 2015, cantitatea totală de cupru curat din subsolul României este estimată la aproximativ nouă milioane de tone, din care aproximativ cinci milioane de tone sunt la Roşia Poieni. Cum în prezent cotaţia internaţională a cuprului este de 6.700 de euro pe tonă, zăcământul de la Roşia Poieni valorează 33,5 miliarde de euro, fără a mai lua în calcul aurul şi argintul care se extrag din minereul de cupru.
Ne-am bătut joc de combinatele de prelucrare
În 1990 aveam trei combinate unde se făcea prelucrarea. Acum, porţile de la Sometra Copşa Mică (abreviere de la Societatea Metalurgică Transilvană), Apelum Zlatna şi Phoenix Baia Mare (ex-Cuprom) sunt ferecate. Rând pe rând, toată metalurgia neferoasă a fost pusă jos de privatizările eşuate. După aceste ratări costisitoare, România este obligată să-şi permită luxul de a exporta materie primă brută, exact ca o ţară subdezvoltată.
300 mil. euro ar urma să fie investiţia în construirea unui nou combinat pentru prelucrarea materialelor neferoase la Zlatna, pe ruinele fostul combinat distrus după 1990.
În prezent, concentraţia de cupru în minereul extras de Cupru Min Abrud a urcat la 21,9%/tonă, diferenţa fiind de aur şi argint