x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MFP: Euroobligaţiunile emise marţi pe piaţa externă au cea mai scăzută dobândă obţinută vreodată de România

MFP: Euroobligaţiunile emise marţi pe piaţa externă au cea mai scăzută dobândă obţinută vreodată de România

de Agerpres    |    15 Apr 2014   •   21:15
MFP: Euroobligaţiunile emise marţi pe piaţa externă au cea mai scăzută dobândă obţinută vreodată de România

România a emis obligaţiuni în euro pe piaţa externă de capital la cea mai scăzută dobândă obţinută vreodată, completând cu 8 luni în avans necesarul de finanţare externă pentru anul 2014, informează Ministerul Finanţelor Publice printr-un comunicat.

"Prin această emisiune de euroobligaţiuni denominate în euro, cea de-a treia pentru România cu maturitatea de 10 ani, s-a atras suma de 1,25 miliarde de euro la o dobândă de 3,701% pe an, nivel care se situează cu 45 puncte de bază sub randamentul de 4,15% pe an obţinut la redeschiderea emisiunii cu maturitatea de 7 ani din luna octombrie a anului trecut", se spune în comunicat.

Conform strategiei de administrare a datoriei publice, România extinde maturitatea medie a portofoliului, în vederea reducerii riscului de refinanţare şi diversificării bazei de investitori.

Prin această emisiune de obligaţiuni, România îşi acoperă cu 8 luni în avans necesarul de finanţare externă planificat pentru anul 2014.

"România va continua să emită titluri de stat pe piaţa internă conform calendarului anual de emisiuni anunţat la începutul anului. Totodată, în contextul unor condiţii de finanţare extrem de avantajoase, România ar putea prefinanţa necesităţile aferente anului 2015. Nivelul scăzut al costului mediu şi nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 4 ori), în condiţiile unei participări diversificate, atât instituţionale cât şi geografice a bazei de investitori, reflectă credibilitatea de care se bucură pe plan extern România, urmare politicilor economice actuale şi aprecierii privind evoluţia consolidării fiscale şi a reformelor structurale", se mai precizează în comunicatul MFP.

Emisiunea a fost administrată de către Citibank, ING, Societe Generale (SG) şi Unicredit.

La mijlocul lunii ianuarie, România a atras două miliarde de dolari de pe pieţele externe, prin intermediul a două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 de ani.

"Oferta a fost suprasubscrisă de peste cinci ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor faţă de anunţul iniţial. Astfel, România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%)", preciza atunci MFP.

Executivul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în cadrul programului "Medium Term Notes", de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: euroobligatiuni