x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MFP nu l-a mandatat pe avocatul familiei Malaxa să semneze contractul de administrare a FP

MFP nu l-a mandatat pe avocatul familiei Malaxa să semneze contractul de administrare a FP

26 Noi 2009   •   00:00

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins, joi, în AGA de la Fondul Proprietatea (FP), mandatarea lui Mark Meyer, avocat care reprezintă interesele familiei Malaxa, pentru semnarea contractului de administrare cu compania Franklin Templeton, după ce Enache Jiru a renunţat la împuternicire.

Ministerul Finanţelor nu a avut un reprezentant la adunarea acţionarilor, a votat prin corespondenţă şi trebuie stabilit dacă această modalitate de exprimare este legală, a declarat unul dintre acţionarii FP.

Votul a luat în calcul opiniile a 79,7% dintre acţionarii Fondului, din care 87% s-au pronunţat împotriva mandatării lui Meyer.

Mandatarea lui Mark Meyer a fost propusă de un acţionar privat care deţine peste 5% din titluri, a declarat în octombrie directorul general al Fondului, Dana Lulache.

Preşedintele comisiei de selecţie a Fondului Proprietea, Enache Jiru, a renunţat, la începutul lunii octombrie, la împuternicirea acordată de acţionarii Fondului Proprietatea de a semna contractul de administrare cu Franklin Templeton Investment, motivând că decizia AGA intră în contradicţie cu mandatul primit de la Guvern.

În septembrie, Ministerul Finanţelor Publice a fost mandatat de Guvern să aprobe contractul cu Franklin Templeton Investment, dar cu menţiunea ca anumite clauze din contract să fie renegociate şi supuse aprobării ulterioare a Guvernului. Finanţele au anunţat însă condiţiile cerute de Guvern după ce au dat votul de aprobare a contractului de administrare în forma actuală.

Mark Meyer urma să fie mandatat să semneze contractul în forma sa iniţială, aşa cum a fost aprobat în AGA FP din 7 septembrie, înainte de renegocierea unor clauze, potrivit convocatorului AGA.

Compania Franklin Templeton Investments a câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea la începutul lunii iunie, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management.

Fondul a fost creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de bunuri în timpul regimului comunist.

Acţionarii FP sunt Ministerul Finanţelor Publice, cu 61,03% din capital la mijlocul lunii noiembrie, persoane fizice - 29,82% şi juridice - 9%.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic