x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Minijob-urile, subiect de discuţii aprinse în Germania

Minijob-urile, subiect de discuţii aprinse în Germania

31 Mai 2013   •   21:17
Minijob-urile, subiect de discuţii aprinse în Germania

Miracolul şomajului redus din Germania, de trei, chiar patru ori mai mic decât în alte ţări membre UE este considerat artificial chiar de către locuitorii acestei ţări, care nu beneficiază de succesul economic al naţiunii.

Rata şomajului în Germania este de 6,9%, însă aceasta datorită faptului că, potrivit Wall Street Journal, unul din cinci muncitori germani, din diferite domenii de activitate, de la industria retail până la cea a sănătăţii, are un aşa numit "minijob", un loc de muncă cu jumătate de normă sau chiar mai puţin, care îi asigura un venit lunar de 450 de euro fără a plăti taxe sau contribuţii sociale, noteaza Wall Street Journal.

Acestea sunt atractive mai ales din perspectiva patronilor de restaurante şi retailerilor care se confrunta cu momente foarte aglomerate în timpul zilei.

Criticii minijob-urilor susţin că proliferarea acestor locuri de muncă contribuie la accentuarea discrepanţelor dintre bogaţi şi săraci, evoluţie care subminează contractul social ce sta la baza economiei germane. Astfel, în timp ce angajaţii cu normă întreagă au beneficiat de o creştere salarială de 25% în intervalul 1999-2010, salariile pentru domeniile cu un nivel scăazut al remunerării au fost majorate cu doar 7,5% în aceeaşi perioadă, în care inflaţia a fost de 18%.

×
Subiecte în articol: minijob germania inflatie